Annons
Nyheter
Malin 10 år och Emil 9 år får gå nästan tre kilometer genom mörk skog för att åka kunna skolskjuts två.
– Kommunen anser sig ha följt sina regler, säger pappa Peter Carlsson.
Nyheter • Publicerad 19 oktober 2010
Det saknas 200 meter för att Malin och Emil Arvidsson ska få åka de fem kilometrarna till skolan. Nu ligger ärendet hos Förvaltningsrätten i Jönköping, något som inte ger familjen hopp. ?Det kommer dröja länge innan vi får svar därifrån. Då kanske inte barnen behöver skolskjuts längre?, säger pappa Peter Karlsson.
Det saknas 200 meter för att Malin och Emil Arvidsson ska få åka de fem kilometrarna till skolan. Nu ligger ärendet hos Förvaltningsrätten i Jönköping, något som inte ger familjen hopp. ?Det kommer dröja länge innan vi får svar därifrån. Då kanske inte barnen behöver skolskjuts längre?, säger pappa Peter Karlsson.Foto: Anette Westerlund

Malin och Emil Arvidsson, 10 respektive 9 år, bor i Bokhultet, högt beläget utanför Dalstorp. Därifrån har de fem kilometer till skolan. Har man som elev i Tranemo kommun tre kilometer till skolan är man berättigad skolskjuts. Men kommunen har rätt att anlägga en hållplats. Och en sådan får läggas var som helst. Så nu är den aktuella hållplatsen anlagd 2,8 kilometer från Emils och Malins hus. Det innebär att barnen får gå dit för att åka skolskjuts de två resterande kilometrarna för att komma till skolan.

– Visst skulle de kunna gå den biten till hållplatsen – men – det är en smal grusväg, det är flera backar och krön, här går timmerbilar och det finns inte ett enda hushåll på vägen. Nu var förra vintern extrem, men blir det snö i vinter också finns det ingenstans för dem att ta vägen om de skulle möta en bil. Nu är det ljust när de går hemifrån, men hur blir det om några veckor? Då är det becksvart, säger Peter Karlsson, Malin och Emils pappa.

Annons

Nej, det är inte roligt att sätta sig i bilen och åka till jobbet i Borås, konstaterar Peter. Han vill kunna vara säker på att barnen kommer till och från skolan. Och det på ett säkert sätt. Nu har familjen löst det genom att ha syskonen på fritids på morgonen, trots att Malin 11 år absolut inte vill. På eftermiddagen vägrar Malin gå dit och är nu helt beroende av att följa med olika kompisar hem efter skolan.

I somras, när det stod klart att Malin inte skulle få skjuts hela vägen, började pappa Peter och mamma Madeleine Arvidsson diskussionerna med kommunen för att få till stånd en ändring. Efter många olika påstötningar fick de veta att de hade fått nobben. Under hösten har familjen kämpat på för att kunna få hem Malin på dagarna. Nu ligger ärendet hos Förvaltningsrätten i Jönköping.

– Kommunen har följt sina regler, tycker de. De har visserligen lagt en hållplats något godtyckligt tycker vi, de säger att de lagt den där den ligger för att det är bra att vända där. Men det är ännu bättre att vända här upp hos oss, konstaterar vi.

– Jag tror att de är livrädda för att ge oss rätt för då skulle det bli prejudicerande och många skulle börja kräva rätt till skolskjuts ända hemifrån. Jag tycker man måste se till barnens säkerhet i första hand. Nej, Tranemo kommun gör det svårt för oss som bor på landet.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons