– Nu är det överlämnat till kommunstyrelsen för yttrande. Hoppas att de följer förslagen. Kommunen har inga strategier alls i dag för äldreomsorgen., säger Peder Danesved som är beredningsledare.
Dokumentet togs fram i samarbete med kommuninvånarna, bland annat i form av en öppen webbenkät och en utställning på Stadsbiblioteket. Beredningen fokuserade sen på vård- och omsorg, boende och sociala möten.
En av svårigheterna är att antalet 80-åringar och äldre vara 15-20 procent fler än i dag, om ungefär 10 år kommer. Även antalet personer över 65 år ökar med minst lika mycket, tror beredningen, eftersom de bedömer att Ulricehamn kommer fortsätta vara en attraktiv kommun att flytta till för den äldre målgruppen.
I dag har dessutom Ulricehamn en mindre andel 20-40 åringar i befolkningen än riket i genomsnitt. Vilket kan få konsekvenser bland annat för framtida rekrytering av personal om 10-20 år.
– Det blir en utmaning. Och jag tror att de äldre kommer att ställa större krav framöver som politiker, tjänstemän och fastighetsägare får ta hänsyn till, säger Peder Danesved.
Enligt beredningen blir det allt viktigare att ta tillvara ny teknik och IT-lösningar inom äldreomsorgen. Tekniken kan bidra till minskad ensamhet, ökad trygghet och en enklare vardag.
Maten är en central fråga i framtiden. Några önskemål är hemlagad mat och att personalen har kunskap om mat för de äldre och att de, så långt det är möjligt, använder närproducerade, färska och ekologiska råvaror.
Det är också viktigt med olika typer av boendeformer för att kunna välja det som passar ens livssituation.
– Alla är individer och det krävs att vi tänker till. Vi vill leva olika, bo olika, kräver olika. De flesta behöver ingen kommunal hjälp, men de som vill ha ska veta att de får hjälp om de behöver, säger Peder Danesved.
Kommunstyrelsens förvaltning ska nu alltså ta fram ett förslag till yttrande över dokumentet, vilket ska vara klart år 2015. Och senast 2016 ska ett politiskt program för det äldre vara framtaget.
Visionen
Äldre ska känna sig trygga i sin vardag och leva ett så gott liv som möjligt, hela livet.
De ska få tjänster av god kvalitet, känna sig delaktiga och bli bemötta med respekt.