Annons
Nyheter

Maj-Britts röra lockar fåglarna

Vilken årstid är det nu? Det vet'e fåglarna. I förrgår sågs årets första stare i Timmele.
Nyheter • Publicerad 27 februari 2014
Gulsparv ? trivs hos Maj-Britt Starud.
Gulsparv ? trivs hos Maj-Britt Starud.Foto: 
Foto: 
Blåmes ? trivs hos Maj-Britt Starud.
Blåmes ? trivs hos Maj-Britt Starud.Foto: 

– Jag såg den klockan sju på morgonen. Jag har väntat så jag var inte direkt överraskad, säger Maj-Britt Starud.

Att våren är tidig i år och att vintern har varit mild har hon sett många tecken på. Inte minst den övervintrade rödhaken.

Annons

– Det är ovanligt att en rödhake klarar sig här eftersom det är en insektsätande flyttfågel, säger Maj-Britt Starud.

En anledning till att rödhaken har klarat vintern i Sverige kan vara Maj-Britt Staruds specialgjorda fågelmat. En röra bestående av smulat bröd, havregryn, vatten och margarin går hem bland Maj-Britts flygande vänner.

Hur kom du på det receptet?

– Jag såg ett naturprogram på tv om att man kan stryka margarin på träden för fåglarnas skull. Då gjorde jag det och det försvann direkt.

Intresset för fåglar är starkt och mångårigt. Men intresset räcker till även för annat än fåglar. Vid det här laget vet många djur att maten oftast står framdukad på en viss gård i Timmele. Oavsett om det gäller rådjur, katter, grävlingar, fåglar eller rävar.

Det går åt en del råvaror men trots utgifter och arbetsinsats har Maj-Britt Starud aldrig varit nära att tröttna på sitt intresse. Hon kallar det till och med för sitt livselixir.

– Det är en upplevelse att stå i köksfönstret och ett lyft för mig – livet är inte så enkelt alla gånger. Jag blir lycklig av att se fåglarna.

Och då är det ändå lågsäsong nu.

– Längre fram i vår kommer det att vara fullt här ute, säger Maj-Britt Starud och blickar ut genom köksfönstret.

Maj-Britt Starud i Timmele har koll på sina fåglar. I förrgår såg hon årets första stare. Djuren lockas till hennes trädgård tack vare hennes generösa portioner för sina flygande vänner.Foto: pernilla rudenwall petrie

Erik Jullander
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons