Annons
Nyheter

Lyckligt slut för bortsprungna katten Prius

Prius äventyr är slut. På lördagsförmiddagen lockades den bortsprungna katten fram med en burk fisk och fick åka hem till Småland.
Nyheter • Publicerad 1 september 2013
Efter fem veckor i Brunn är katten Prius tillbaka hos Lotten Nyström och hennes föräldrar i Pelarne utanför Vimmerby.
Efter fem veckor i Brunn är katten Prius tillbaka hos Lotten Nyström och hennes föräldrar i Pelarne utanför Vimmerby.Foto: Privat

Historien om den bortsprungna katten Prius från Vimmerby började den 25 juli. Ägarna Maria och Mats Nyström hade varit på 90-årskalas i Årås. Efteråt stannade de vid Brunns södra rastplats. Prius fick, väl fastspänd i sele, strosa runt på gräset. Men plötsligt blev han helt vild, berättar Maria nyström. Han krängde sig ur selen och störtade rakt ner i skogen.

– En vit fläck i luften och så var han borta, säger Maria Nyström.

Annons

Paret letade länge, och fick snart hjälp av fler familjemedlemmar. Till slut åkte de hem de 16 milen till Pelarne i Vimmerby, men redan morgonen efter satte sökandet igång igen. Mats åkte tillbaka till Brunn, Maria skötte kontakterna hemifrån och beställde annonser om katten.

Under veckorna som följde kompletterades annonserna med affischer. Markägaren i Brunn kontaktades, och en kattfälla ställdes ut. Inuti fällan fanns mat, och när en katt går in i buren stängs luckan så att katten blir inlåst. Men ingen Prius kom. Mats Nyström satt ute två nätter och ropade på sitt husdjur. Ena natten både hörde och såg han katten, men de kom inte fram.

– Det är många som har engagerat sig och hört av sig till oss med rapporteringar. Han verkar ha varit i samma område hela tiden. Helt främmande människor har hört av sig och sagt att de antingen har sett honom, eller så har de sagt att de vill hjälpa till att leta, säger Maria Nyström.

För några dagar sedan fick familjen ett mejl från en man som hade sett katten på sin gård. I lördags förmiddags lyckades parets dotter Lotten Nyström med hjälp av vänligt prat och en burk fisk till slut få katten att visa sig.

– Det tog bara en halvtimme så var han framme och åt och lät sig klappas. I bilen hem spann han och mjölktrampade. Det har gått drygt fem veckor, och när han kom hem revirmarkerade han allting, inklusive hunden som till slut tyckte att det blev lite pinsamt. Så där kärvänlig brukar han inte vara, säger en nöjd matte.

Prius bedöms må bra, men håller sig gärna inomhus och kontrollerade flera gånger på natten att Mats och Maria var på plats.

– Det är som att han tycker att det är vi som har varit borta. Det är en sådan otrolig känsla det här, en riktig solskenshistoria, säger Maria Nyström.

Hon poängterar flera gånger hur tacksam hon är över alla som hjälp till. Förutom markägaren har några flickor hjälpt till att leta under lång tid, främmande husbilsägare har lovat att stanna till och söka, och även Charlotte Hallberg på föreningen Hittekatter i Ulricehamn har engagerat sig.

Kajsa Kettil
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons