Nyheter

Lurade över femtio personer

En man från Stockholm döms till skyddstillsyn för över 50 olika internetbedrägerier. En av de drabbade är från Ulricehamn.
Nyheter • Publicerad 30 juli 2014

Mannen har via olika sajter på Internet lagt upp varor till försäljning. Ett drygt 50-tal personer har alltså sedan nappat på erbjudandena och betalt in pengar till mannen. Men sedan har mannen inte skickat några varor.

I de flesta av fallen handlar det om telefoner men också om till exempel fiskeutrustning. Den drabbade ulricehamnaren har till exempel i början av januari det här året betalat 4 500 kronor till mannen för en telefon som han sedan inte fått.

Mannen åtalades också för att ha lurat två kvinnor på pengar. Det ena fallet anser rätten inte har bevisats men i det andra fallet får kvinnan till viss del rätt. Rätten skriver i domen att mannens beteende "burit drag av vad som stundom kallas 'sol och vår'".

Mannen döms även för grov vårdslöshet i trafik och grovt rattfylleri. Påföljden blir skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Om rätten istället hade valt fängelse som påföljd hade ett år och sex månader dömts ut.

Rätten skriver i domen att mannen har återfallit i brott och att detta tillsammans med bland annat trafikbrotten han döms för mycket starkt talar för ett fängelsestraff. Men mannen har vad som beskrivs som en spelprblematik och rätten anser att den vård som föreslås för mannen är ett bra alternativ. Vården innebär vård på behandlingshem under minst tio månader med uppföljande eftervård under ett år.

Rätten skriver att vården förhoppningsvis minskar risken för att mannen återfaller i liknande brottslighet.

Mannen ska också betala skadestånd till alla de 50 drabbade. Skadeståndet till de olika drabbade varierar från drygt tusen kronor till 15 000 kronor. Totalt handlar det om drygt 250 000 kronor.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.