Annons
Nyheter

LRF och Företagarna oroas av Strandskyddsförslag

Organisationerna LRF och Företagarna är oroliga för att länsstyrelsen ska behålla mycket av det utvidgade strandskyddet. Därför gör man nu gemensam sak i ett öppet brev.
Nyheter • Publicerad 12 november 2014

I brevet vill man göra en sista vädjan till länsstyrelsen "om att inte köra över alla de oroliga röster som hörts runt om i vårt län."

Man ser det som att förslaget om utökat strandskydd blir ett utvecklingsförbud för småföretagare, enskilda markägare och villaägare.

Annons

Man tycker att strandområden är reglerade nog, genom till exempel allemansrätten och bygglovsförfarandet.

I grunden handlar det om hur ofta man ska kunna ha ett strandskydd utöver det grundläggande avståndet på 100 meter. LRF och Företagarna förespråkar en utvidgning bara i enskilda fall och då efter en dialog med berörda kommuner och markägare.

En som har skrivit under det öppna brevet är Mattias Nilsson, ordförande för LRF:s kommungrupp i Ulricehamn.

– Vi tycker att länsstyrelsen tolkar riktlinjerna fel. Det ska bara vara 300 meter i undantagsfall.

Reglerna om strandskydd är till för att säkra allmänhetens tillgång till strandnära områden och skydda värdefull natur. Det finns alltså ett standardavstånd på 100 meter från stranden inom vilket man till exempel inte får bygga nya hus. Men det finns också möjlighet för länsstyrelsen att i vissa fall besluta om utvidgat strandskydd upp till 300 meter.

Länsstyrelsen i Västra Götaland har sedan 2010 haft ett projekt där man har sett över strandskyddet och väntas snart fatta ett nytt beslut.

Enligt John Dagobert på länsstyrelsen innebär förslaget inga stora förändringar. En del utökningar föreslås, främst på västkusten.

– I princip alla inlandskommuner kommer ha strandskydd i samma omfattning eller något mindre än förut.

Han påpekar att jord- och skogsbruk redan är undantaget från strandskyddet och att han därför inte tycker att lantbrukarnas oro är riktigt befogad.

- Vi ser inte att bekymren finns i samma omfattning som de påtalar i inlagan.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons