Annons
Nyheter

LRF kritiserar naturvårdsplan

Tranemo kommuns förslag till ny naturvårdsplan har en museal känsla över sig, tycker LRF i Tranemo.
Nyheter • Publicerad 31 januari 2014

LRF i Tranemo har tyckt till om förslaget till naturvårdsplan. Kommungruppens ordförande, Per-Olof Olsson tycker att det är för stort fokus på att bevara, och att brukandet av marken ses som ett hot.

– Detta kan inte LRF acceptera. Framtida naturvårdsmål får inte innebära ytterligare inskränkningar som förhindrar ett fortsatt aktivt jord- och skogsbruk i kommunen.

Annons

Han framhåller att brukandet av jorden och skogen leder till jobb, skatteintäkter, livsmedel och grön energi. Dessutom behövs bönder och djur för den biologiska mångfalden, det öppna landskapet och den hållbara livsmedelsproduktionen.

Därför vill man att en naturvårdsplan ska ha en positiv grundinställning till jordbruket och skogsbruket. Men man ser inte att det finns någon sådan anda.

Tranemo kommuns miljöstrateg, Thomas Tranefors, tycker LRF:s reaktion är olycklig.

– Att LRF uppfattar att markägaren skulle framställas som okunnig och passiv är olyckligt, snarare tvärtom så förslås i planen åtgärder där fortsatt aktiva djurägare gynnas. Om man lyfter fram de naturvärden som produceras samtidigt som lokalt naturbeteskött kanske konsumenterna blir villiga att betala ett högre pris för lokalt kött.

Han säger också att naturvårdsplanen inte föreslår ytterligare inskränkningar eller restriktioner. Planen ligger i linje med gällande översiktsplan.

Han tillägger att jord- och skogsbrukets insatser för den biologiska mångfalden förstås är uppskattat. Men att det också krävs andra aktörer.

– Dessa kan skapas genom ökad kunskap om den biologiska mångfalden som finns i vår kommun. Det är det främsta syftet med naturvårdsplanen.

Thomas Tranefors vill framhålla att planen inte är tänkt som en begränsning av vad man kan göra i naturen, utan ett sätt att göra naturen mer tillgänglig.

– Tidigare kunde man se på naturvård som att man la en död hand över ett område. Men jag vill se det här som att man har en kraftfull och stark arm som gör åtgärder för att ta tillvara de naturvärden som finns.

Syftet med Tranemos naturvårdsplan är att utgöra:

underlag för fysisk planering

underlag för ställningstagande i enskilda ärenden angående förändringar i användandet av mark och vatten

underlag för skydd och vård av värdefulla naturområden

en del i kommunens arbete med lokala miljömål

underlag för miljörevision och miljökonsekvensbeskrivningar av olika beslut och åtgärder

underlag för information till allmänheten

underlag för att kunna söka bidrag från Naturvårdsverket

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons