Nyheter

Lokala rävar ska kontrolleras

Tio stycken rävar per kommun ska skickas in till Sveriges veterinärmedicinska anstalt (SVA) för kontroll. Det efter att en räv smittad med dvärgbandmask hittats i Uddevalla.
Nyheter • Publicerad 18 februari 2011
Patrik Hylander i jägarförbundets krets i Redväg kommer att skicka in minst ett par tre stycken rävar till SVA för kontroll av dvärgbandmask. ? det vore förskräckligt om dvärgbandmasken spred sig, säger Patrik. Rävarna han skjutit kommer inte flås och sparas den här gången, Patrik kommer att bränna upp dem och gräva ner dem.
Patrik Hylander i jägarförbundets krets i Redväg kommer att skicka in minst ett par tre stycken rävar till SVA för kontroll av dvärgbandmask. ? det vore förskräckligt om dvärgbandmasken spred sig, säger Patrik. Rävarna han skjutit kommer inte flås och sparas den här gången, Patrik kommer att bränna upp dem och gräva ner dem.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

– Nu har vi jägare verkligen en möjlighet att hjälpa till. Det här är en smitta som om den sprider sig kan få förödande konsekvenser.

Det säger Anders Andersson från Humla som är koordinator i Redvägs jaktkrets.

Smittan som Andersson pratar om heter alltså rävens dvärgbandmask. Det är en parasit hos rävar som kan smitta hundar och katter. I förlängningen kan även människor smittas, till exempel via bär som kontaminerats med avföring från ett smittat djur. Hos människan angriper sjukdomen levern och den är dödlig.

Efter en vecka av viss förvirring efter fyndet av smittan i en räv i Uddevallatrakten börjar läget nu klarna. SVA har gått ut till Jägareförbundet och bett om hjälp. De vill nu göra en bred undersökning i hela södra Sverige för att utröna om smittan finns någon annanstans.

– Minst tio rävar per kommun är målet. Vi i Jägareförbundet har nu gått ut och informerat kretsarna om vad som gäller, säger Anders Andersson.

Väla utanför Varnum blir knutpunkten för insamlingen i Ulricehamns kommun. Hit anländer speciella lådor avsedda för rävarna, antagligen redan på måndag.

Anders Andersson säger att det finns relativt gott om räv i vårt område just nu och han tror inte det blir några problem att relativt snabbt få ihop det angivna antalet.

– Räven har varit frisk under ganska lång tid nu och stammen har vuxit mycket de senaste åren.

Någon extrajakt är det inte tal om. Det är normal jaktperiod på räv nu. Det har pratats om att eventuellt förlänga den ordinarie perioden för att få in provexemplar.

– Jag tror inte det ska behövas och då är vi också inne i föryngringsperioden för räven. I ett krisläge kan det förstås vara värt att skjuta lite på den etiska gränsen, säger Anders Andersson.

Krisläge skulle det kunna bli om det visar sig att smittan är spridd.

– Det är stora värden som står på spel när vi pratar om sådana här parasiter. Inte bara ekonomiskt utan även för vår frihet i naturen. Det här handlar om en smitta som kan vara dödlig för människor. Därför tycker jag att det är bra att vi tidigt kommer igång med en ordentlig aktion kring detta, säger Anders Andersson.

Echinococcus multilocularis är en bandmask, också kallad rävens dvärgbandmask, som kan smitta till hund och katt. Denna parasit förekommer lokalt i olika delar av Västeuropa även om den är vanligast i och kring Alperna där upp till hälften av rävarna är infekterade.

Den vuxna bandmasken lever i rävens (hundens/kattens) tarm och avger ägg som utsöndras i djurets avföring. Äggen smittar mellanvärden, som normalt utgörs av sorkar och smågnagare, och utvecklas i dem till en blåsmask som avger dotterblåsor som sprids till olika inre organ.

Hunden eller räven blir infekterad genom att äta smittade sorkar eller andra smågnagare. Hunden eller räven får inga sjukdomssymtom av den här parasiten.

Människor kan i undantagsfall smittas. Detta sker genom att man får i sig maskägg via bär, svamp eller grönsaker som blivit nedsmutsade av smittad rävträck. Maskägg kan också finnas i pälsen på en smittad hund. Parasiten utvecklas som en svulst i levern hos människa och kan också sprida sig i kroppen till andra organ med därtill hörande allvarliga symtom. I områden med många smittade rävar (främst Alpregionen) påvisas årligen omkring 10 fall hos människa per miljon invånare. Ett problem är att infektionen vanligen inte upptäcks förrän efter många år.

Källa: SVA

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.