Nyheter

Lokala företagarbröder nya ägare till Finnekumla gård

Två företagande bröder hemmahörande i Dannike och Vegby är de nya ägarna till Finnekumla gård i Vegby.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Ulricehehamn/Finnekumla • Publicerad 13 september 2022 • Uppdaterad 11 november 2022
Två bröder, bosatta ganska nära Finnekumla, har köpt Finnekumla gård av tidigare ägaren Riddarhuset.
Två bröder, bosatta ganska nära Finnekumla, har köpt Finnekumla gård av tidigare ägaren Riddarhuset.

Under våren kunde en utdragen arvstvist mellan en tidigare ägare till gården och Riddarhuset i Stockholm läggas till handlingarna. Och i mitten av juli berättade vi i UT att Finnekumla gård i Vegby fått nya ägare.

De som tar över är Mikael Karlsson, 55 år, boende strax utanför Dannike och hans bror Magnus Karlsson, 50 år, bosatt i utkanten av Vegby.

Prislappen var satt till 67 miljoner kronor men vad det slutliga priset blev är i nuläget okänt. Så här sa mäklaren John Enander till UT i samband med att försäljningen blev klar:

– Säljaren Riddarhuset tog fasta på vad som är bra för bygden och även vad som är bra för deras anseende. Det blev ett bra pris men Riddarhuset drev det inte till sin yttersta spets för att klämma ut mesta möjliga.

Den 19 augusti registrerades företaget Finnekumla gård AB hos Bolagsverket. Verksamhetsbeskrivningen låter så här: ”Föremålet för bolagets verksamhet är att äga och förvalta fast egendom, bedriva jord- och skogsbruk samt bedriva därmed förenlig verksamhet.”

Bröderna som tar över gården är sedan tidigare väletablerade företagare i trakten. De äger bland annat företaget Svenska bad AB, med säte i Svenljunga kommun, som säljer spabad bland annat genom ett 50-tal återförsäljare runt om i Sverige och på Åland.

”Deras företag Boanäs Holding AB omsatte drygt 357 miljoner kronor räkenskapsåret 2021”
Ur texten

Företaget har ett bra år bakom sig, då omsättningen under räkenskapsåret 2021 jämfört med året innan ökade med nästan 70 procent, till nära 300 miljoner kronor. Resultatet gick som en raket från knappt 3,3 miljoner kronor 2020 till drygt 26,5 miljoner kronor 2021.

Karlsson-bröderna äger också i samma bransch Svenska badrumsinredningar AB i Hulared, ett företag med två anställda. Även detta företag visade en stor omsättningsökning 2021 och gick från 2,9 till 7,6 miljoner, en ökning på 158 procent jämfört med året innan.

I Hulared driver bröderna också 7H Plast AB, som tillverkar larmbrickor för varor i butiker och blomkrukor. Men de har också legotillverkning av plastprodukter för såväl bilindustri som sjukvården.

Deras företag Boanäs Holding AB, som är koncernmoderbolag till bland annat ovan nämnda företag, omsatte drygt 357 miljoner kronor under räkenskapsåret 2021, vilket var en ökning med drygt 75 procent jämfört med året innan. Resultatet ökade också från 3 653 000 kronor till 197 074 000 kronor.

UT har utan resultat vid upprepade tillfällen sökt Magnus och Mikael Karlsson för en kommentar kring köpet av Finnekumla gård.

Fakta

Detta är omsättning och resultat

Omsättning:

Totalen av alla företagets intäkter för utförda tjänster och sålda varor under en viss tidsperiod, vanligtvis ett räkenskapsår.

Resultat:

Skillnaden mellan företagets samtliga intäkter och samtliga kostnader under en viss period, vanligtvis ett räkenskapsår.

Källa: Samtliga siffror i artikeln och ovanstående info är hämtad från Bolagsfakta.se

Jens AugustinssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.