Annons
Nyheter

Lars Holmin backar inte från förskolenedskärning

Lars Holmin (M), kommunstyrelsens ordförande, tar kritiken från förskollärarna på allvar. Men besparingarna för i år ligger fast.
Nyheter • Publicerad 29 mars 2012

Som UT redogjorde för i torsdagens tidning, kräver personal vid förskolorna i kommunen ett stopp för fortsatta nedskärningar. En namninsamling till stöd för kravet fick en massiv uppslutning.

Denna markering är något som kommunstyrelsens ordförande Lars Holmin (M) tar på allvar.

Annons

– Det är klart att vi tar det till oss. Om 200 anställda ger den här beskrivningen av situationen så är det klart att vi lyssnar och tar det på allvar.

Lars Holmin säger att de aktuella besparingarna för 2012 inte enbart rör förskolan, utan hela kommunens verksamhet.

– Besked om denna nedskärning, motsvarande en procent, lämnades redan i augusti förra året. Att man inte börjat jobba med det ännu är olyckligt. Får besparingen inte genomslag förrän under andra delen av året, betyder det att det slår hårdare än vad det annars skulle göra. Hade man börjat jobba med detta direkt hade utfallet inte blivit lika märkbart.

Men personalen i förskolan hänvisar till att nedskärningar gjorts under lång rad av år och att man nu passerat gränsen för vad som är möjligt, att det drabbar kvaliteten i verksamheten.

– Vi ligger inte sämre till än andra jämförbara kommuner. Vad gäller gruppstorlek i förskolan finns inga bestämda regler, däremot rekommendationer. Vi har heller inte blivit fällda för att ha brutit mot detta.

Du säger att ni lyssnar och tar kritiken på allvar. Men får det några praktiska konsekvenser?

– Effektiviseringen för i år ligger fast. Den går det inte att andra på. Men inför budget 2013 kan det få betydelse. Personalen ligger helt rätt i tiden att agera, eftersom vi nu är i gång med att diskutera nästa års budget.

Varför behövs det nedskärningar inom förskolan?

– Ständiga effektiviseringar är nödvändiga för att möta de framtida utmaningar vi står inför.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons