Lars Arneborg firade jul bland pingviner
Totalt är det åtta forskare från Göteborgs universitet med på isbrytarens resa till Amundsenhavet. Lars Arneborg, som är docent i oceanografi, ska studera cirkulation av varmt havsvatten och smältvatten från glaciärer. Han lämnade Sverige den 5 december.
Hur var det att fira jul på Antarktis?
– Jag hade gärna varit hemma med familjen, men efter omständigheterna gick det bra. Vi såg Kalle Anka, fick god svensk julmat, och fick besök av jultomten på kvällen, som delade ut presenter till alla.
Vad är det för arbete ni gör rent praktiskt just nu?
– I dag har vi haft en 6-timmars isstation, där alla isforskare ombord har varit ute för att ta prover på isfysik, iskemi, och isbiologi. Vi oceanografer (Anna Wåhlin och jag) har ett instrument ombord som firas ner till botten, det är 3,5 kilometer djupt här, och mäter salthalt, temperatur, och strömhastighet i de olika vattenskikten. Dessutom tas vattenprover med upp till kemisterna. Vi åkte också ut med skidor för att borra hål i isen och vinscha ner instrumenten genom det.
Det gick att läsa i ert veckobrev att ni hämtat en boj 300 meter under vattenytan. Vad gör den där?
– Bojen är en mätutrustning som har mätt salthalter, temperaturer, och strömhastigheter sedan februari 2010. Den är förankrad på 550 meters djup och den mest ytnära bojen är på cirka 300 meters djup. Vi har varit lite nervösa för om den fanns kvar eftersom det finns många isberg som når mer än 300 meter under ytan. Vi kan se på data att tre isberg har varit i kontakt med bojen, men den har klarat det genom att vika undan. Nu har vi läst ut data, bytt batterier och satt ut den på samma position igen. Dessutom har vi haft med en ny likadan utrustning som placerats ut cirka 30 distans längre västerut.
Vad återstår av arbete?
– Efter sektionen i morgon återstår inte så mycket mätarbete, men nu börjar dataanalysarbetet, och sen skall det skrivas vetenskapliga artiklar.
När kommer du hem?
– Jag kommer hem senast den 20 januari, men hoppas hinna med ett tidigare plan från Nya Zeeland. Detta beror på om vi kommer ut från McMurdobasen på Antarktis i tid.
Vad är det mest fascinerande med att fara runt med båt i Antarktis?
– Alla djur och isberg. Det var inte klart för mig att det fanns så många djur här nere. Vi har sett jättemånga sälar och pingviner och de är inte alls rädda för oss människor. Speciellt Adeliepingvinerna är jättesöta, och de är mycket nyfikna på vad sådana konstiga jättepingviner från norr håller på med.
Lycka till med fortsättningen och fortsatt tr evlig resa.
– Tack!