Annons
Nyheter

Länsstyrelsen: ”Vi misstänker inga jägare för kriminell verksamhet”

Debatten om vargfrågan berör och engagerar. Efter en missvisande artikel i UT om tjuvjakt har den fått nytt liv, och hårda tongångar har hörts gentemot länsstyrelsen. Nu vill viltenhetens chef Anita Bergstedt förtydliga myndighetens syn på frågan.
– Det finns inga nya uppgifter som tyder på att tjuvjakt kan vara på gång i Ulricehamn, säger hon.
Ulricehamns kommun • Publicerad 4 mars 2021 • Uppdaterad 5 mars 2021
Flera jägare har upprörts över de uppgifter om tjuvjakt som publicerades i en artikel i UT förra veckan. Då flera av dem var felaktiga får viltenhetens chef Anita Bergstedt nu utrymme att förtydliga myndighetens ställning i vargfrågan.
Flera jägare har upprörts över de uppgifter om tjuvjakt som publicerades i en artikel i UT förra veckan. Då flera av dem var felaktiga får viltenhetens chef Anita Bergstedt nu utrymme att förtydliga myndighetens ställning i vargfrågan.Foto: Pontus Lundahl/TT

Alltsedan nyheten om att ett vargpar har bildat revir i de nordöstra delarna av Ulricehamns kommun har frågan om rovdjurets existens rört upp många känslor och åsikter. De eskalerade inte minst när UT publicerade en artikel med rubriken ”Länsstyrelsen varnar – risk för tjuvjakt i Ulricehamn”.

Artikeln innehöll dessvärre flera felaktigheter.

Annons

Enligt Anita Bergstedt, chef för länsstyrelsens viltenhet, finns det ingenting som tyder på att det nybildade Brängenreviret kommer att leda till illegal jakt av varg i området.

– Om det inte finns varg kan man naturligtvis inte jaga den illegalt. Men bara för att det nu finns betyder det inte automatiskt att det kommer orsaka illegal jakt. Så förenklat kan man inte se på saken, säger Anita Bergstedt.

Hon menar vidare att myndigheten heller inte på något sätt ”varnar” för den här typen av grova jaktbrott i just Ulricehamns kommun. Det gör inte heller den forskarkår som ligger bakom den rapport som delvis har föranlett länsstyrelsens krafttag gentemot tjuvjakt.

– Forskarna varnar inte för att jägare tar saken i egna händer. Det finns ingen som varnar för något, i rapporten presenteras bara statistik.

”Ett enskilt nybildat vargrevir kommer inte automatiskt leda till illegal jakt av varg.”
Olof Liberg, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet

Bakom den nämnda rapporten står bland annat flera forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Med hjälp av flera års samlad data konstaterar de att drygt hälften av de vargar som försvinner utan känd orsak i Sverige varje år, dör av illegal jakt. Men det finns ingenting som talar för att det nya vargparet i trakten skulle leda till den här typen av grova jaktbrott på våra breddgrader.

– Statistiken gäller för hela landet, inte för Ulricehamns kommun. Man kan inte zooma in resultatet så på ett specifikt område. En sådan tolkning av rapporten kan vi inte stå bakom, säger Anita Bergstedt.

Olof Liberg, en av forskarna som ligger bakom studien, bekräftar den linjen.

– Ett enskilt nybildat vargrevir kommer inte automatiskt leda till illegal jakt av varg. Så kan man inte använda vår studie, det säger den absolut inte. Vår studie ger inte stöd för en sådan utveckling i just Västra Götaland. Det är fortfarande väldigt ont om varg i både Västra Götaland och Småland, där reviret breder ut sig.

Bara för att det har bildats ett vargrevir i Ulricehamns kommun, betyder det inte att tjuvjakt kommer inträffa i samma trakter. Det menar både forskare och länsstyrelsen.
Bara för att det har bildats ett vargrevir i Ulricehamns kommun, betyder det inte att tjuvjakt kommer inträffa i samma trakter. Det menar både forskare och länsstyrelsen.Foto: Heiko, Junge

Studien kom till allmänhetens kännedom när länsstyrelsen Västra Götaland publicerade en informationsfilm på sina sociala medier i mitten av januari. Med hjälp av ett ekonomiskt bidrag från Naturvårdsverket kunde den komma till stånd.

I videon belyser myndigheten den utbredda tjuvjakten.

Annons

– Den här brottsligheten begränsar vargpopulationens tillväxt avsevärt. Det krävs att vi gör någonting. Då valde vi att bland annat, som en liten del i arbetet, göra den här informationsfilmen – för att lyfta problemet även till allmänheten, säger Anita Bergstedt.

”Filmen och reviret har ingen koppling till varandra överhuvudtaget, förutom att nyheterna om dem råkade sammanfalla i tid.”
Anita Bergstedt, chef för länsstyrelsen Västra Götalands viltenhet

Arbetet med den här frågan inleddes redan under 2018, men tog fart ytterligare när länsstyrelsen beviljades medel i samband med att rapporten publicerades i höstas. Att videon publicerades bara drygt en vecka innan nyheten om Brängenrevirets bildande kom, medger Anita Bergstedt är ett olyckligt sammanträffande.

– Såhär i efterhand, har jag tänkt på det. Men filmen och reviret har ingen koppling till varandra överhuvudtaget, förutom att nyheterna om dem råkade sammanfalla i tid, säger hon och tillägger:

– Filmen vänder sig till invånare i hela länet, och inte bara dem i eller i närheten av Brängenreviret. Det är trots allt relativt sett väldigt få som är berörda av vargarna i Ulricehamns kommun, och vissa av dessa personer kan möjligtvis ha kopplat samman detta. Men jag tror inte att allmänheten eller jägare i andra delar av länet tänker på Brängen när de ser videon.

Informationsfilmen upplyser dessutom tittarna om möjligheten att anmäla misstänkt tjuvjakt till länsstyrelsen via brev. Detta rörde snabbt upp känslor, bland annat i den svenska jägarkåren. I en skrivelse till Naturvårdsverket menar Svenska jägareförbundet att myndigheten uppmanar till ”angiveri av enskilda”.

”Vi misstänker inte jägarkåren, som liksom andra grupper i samhället huvudsakligen består av seriösa personer, för kriminell verksamhet. Länsstyrelsens samarbete med jägarkåren är jätteviktigt.”
Anita Bergstedt, chef för länsstyrelsen Västra Götalands viltenhet

Det tillbakavisar Anita Bergstedt bestämt.

– När vi pratar om illegal jakt pratar vi om enstaka kriminella personer. Vi menar inte hela jägarkåren, som utgörs av väldigt många människor i vårt län och är en jätteviktig resurs i samhället. Vi misstänker inte jägarkåren, som liksom andra grupper i samhället huvudsakligen består av seriösa personer, för kriminell verksamhet. Länsstyrelsens samarbete med jägarkåren är jätteviktigt.

Detaljen om att allmänheten kan lämna in sina tips anonymt har också vållat debatt. I sin skrivelse understryker Svenska jägareförbundet att ”det kan finnas tveksamheter kring registrering och lagring av personuppgifter som inkommit från anonyma källor”.

Också det vill Anita Bergstedt bemöta.

– Under alla dessa år som vi haft varg i länet har vi inte fått ordning på det här med försvinnandet av rovdjur. Därför ville vi upplysa om att man inte behöver uppge sitt namn, om man skickar tips via brev. Men om man har skickat ett mejl eller ringt då sparas automatiskt uppgifter om adresser eller nummer. Så om man vill vara anonym ska man bara skicka brev och inte lämna några kontaktuppgifter.

Annons

Hon poängterar vidare att möjligheten att anonymt tipsa myndigheter om oegentligheter inte är en ny företeelse, utan sträcker sig långt tillbaka i tiden.

– Det har alltid funnits möjlighet att lämna anonyma tips till myndigheter. Vi är vana vid att hantera sådant. Sedan måste vi ju agera utefter det, vi kan inte ta vidare något som vi själva inte bedömer är rimligt, som det inte finns någon substans i.

Skulle de däremot bli varse om någonting som kan misstänkas bryta mot lagen är länsstyrelsen skyldiga att förmedla det till polisen. Att de själva skulle ”påta sig polisiära uppgifter”, som Svenska jägareförbundet vidare formulerade i sin skrivelse till Naturvårdsverket, stämmer alltså inte menar Bergstedt.

– Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för de skyddade djuren. Vi är skyldiga att vidareförmedla om vi bedömer att det kommer in anmälningar med substans. Men det är inte vi som hanterar den brottsliga verksamheten. Får vi indikationer på att det har skett något misstänkt i ett område lägger vi i stället mer tid på att synas just där.

Avslutningsvis understryker Anita Bergstedt vikten av att inte underblåsa motsättningarna i vargdebatten. Hon hoppas därför att länsstyrelsen kan bibehålla sitt goda samarbete med jägarkåren, som är så viktigt för de båda aktörernas respektive verksamheter.

– Jägarna gör jättestor samhällsnytta, det är de som förvaltar klövviltstammarna, avlivar trafikskadade djur, levererar ekologiskt och klimatsmart kött, och en rad ytterligare saker. Självfallet sammankopplar vi inte hela jägarkåren med illegal jakt, vi har aldrig haft några tankar på det.

Evelina SegerqvistSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons