Nyheter

Länsstyrelsen stoppar flerbostadshus

Bygglovet för ett nytt flerbostadshus i ett villakvarter i södra delen av Ulricehamn upphävs av länsstyrelsen.
Nyheter • Publicerad 5 december 2011

Det är i området Paradiset i Ulricehamn som en fastighetsägare vill bygga ett nytt flerbostadshus i tre plan. I dag är fastigheten bebyggd med ett enfamiljshus.

I ett yttrande inför miljö-och byggnämndens beslut i somras sade några av grannarna nej till planerna. Man anser att ett nytt flerbostadshus gör att områdets karaktär av villaområde skulle försvinna. Med ett ja till bygglov är det även risk att ytterligare flerbostadshus kommer att byggas i området.

Ökad trafik samt risk för att höga murar, parkeringsplaster etcetera följer i spåren av ett nytt flerbostadshus, heter det i yttrandet.

Trots dessa synpunkter beslutande nämnden att med mindre avvikelse från detaljplanen ge bygglov. Beslutet överklagades till länsstyrelsen, som nu upphäver nämndens beslut.

Visserligen innehåller detaljplanen inte något förbud mot flerbostadshus, konstaterar länsstyrelsen.

Men sett till planens bestämmelser om antalet våningsplan innebär den planerade byggnaden ett brott mot gällande detaljplan.

Länsstyrelsen anser att de avvikelser som medgetts sammantaget inte kan betraktas som ”en mindre avvikelse” från detaljplanen.

Nämnden har heller inte beaktat att det tillåtna antalet våningar som anges i detaljplanen kommer att överskridas om huset byggs.

Mot denna bakgrund finns skäl att upphäva det överklagade bygglovet.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.