Nyheter

Länsstyrelsen missade grannarnas godkännande

En orsak till att länsstyrelsen upphävde bygglovet för Nybergs nya lokaler var att man inte sett något som visade att grannarna hade godkänt placeringen. Men godkännande har funnits där hela tiden.
Nyheter • Publicerad 10 februari 2012

I ena hörnet på en av kartorna som hör till handlingarna står det "Placering godkännes" samt underskrifter av de berörda grannarna. Men detta missade alltså länsstyrelsen.

– Vi har inte uppmärksammat att det står där, säger Anna Roslund som har handlagt ärendet.

Hon kan inte säga om det hade blivit en annan utgång om de hade uppmärksammat godkännandet. För det är även så att det ställs krav på ett godkännande. I dag har grannarna som skrev på en helt annan uppfattning, de motsätter sig ett bygglov. Frågan är om grannarna har blivit ordentligt informerade om planerna.

Men om detta kan hon alltså i nuläget inte uttala sig om.

Kommunen har hela tiden stått fast vid att det finns ett godkännande. Nyligen fattade politikerna i miljö- och byggnämnden ett nytt beslut om bygglov för lokalerna och i det sammanhanget hävdade man att grannarna har godkänt placeringen, just i form av de här underskrifterna.

Nu fanns det ytterligare ett skäl till att länsstyrelsen upphävde bygglovet. I det första beslutet om bygglov hade nämnden ett villkor om att intilliggande fastighet som nu är bebodd upphör att användas som bostad. Men ett sådant villkor är enligt länsstyrelsen inte lagligt.?

I det senaste beslutet om bygglov har nämnden tagit bort det här villkoret.

Då kvarstår det faktum att de båda grannarna numera är långt ifrån positiva till de nya industrilokalerna, som de anser väldigt störande, och att de genom sitt ombud har talat om att överklaga även det nya bygglovet.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.