Lagen om sex timmars betesdag
Lagen om beteskrav för mjölkkor är något Länsstyrelsen tar på stort allvar. Förra sommaren kontrollerades över 150 gårdar i Västra Götaland och nu är det dags igen.
På Torps lantbruk har Patrik Johansson och Elin Jansson ännu inte haft besök av Länsstyrelsen. Men de väntar.
– Vi har byggt om, blivit större och har fyra robotar. Och enligt ryktet får kor som mjölkas av robotar vara ute mindre. Så vi blir inte förvånade om det kommer en kontrollant i år.
Men mjölkkorna på gården får enligt Elin vara ute tillräckligt.
– Vi släpper ut dem vid 8.00-9.00 på morgonen, och så stänger vi deras dörr ut vid 15.00-16.00. Då kan de korna som redan är ute välja att gå in när de vill. På kvällen går vi sedan en runda och kollar att alla har kommit in.
Men att följa Länsstyrelsens tuffa krav är inte helt lätt för lantbrukarparet.
– I lagen står det att "om vädret inte tillåter att djuren är på bete, så kan man tillfälligt ta in djuren". Men hur ska man veta vilken gräns Länsstyrelsen sätter på vädret?
Elin tycker också att man inte ska tvinga ut djuren dagar då de kan må bättre inomhus. Exempelvis soliga sommardagar. Om beteshagen har dåligt med solskydd så tycker hon att det är dumt att man ska behöva tvinga ut korna i värmen.
Samtidigt menar Elin och Patrik att det är viktigt med en lag.
– Men den är inte anpassad för moderna lantbruk, säger Patrik.
Jenny Karlsson är gruppchef för Veterinär- och djurskyddsenheten på Länsstyrelsen. Hon säger att hon kan förstå att man ibland upplever lagen som luddig när det gäller väder och vind.
– Men om man ska ta in djuren tillfälligt så ska det vara extremt väder. Inte något vanligt sommarregn. Djurhållare är skyldiga att ha koll på lagen, och har de frågor kan de alltid ringa till Länsstyrelsen.
Jenny Karlsson håller med om att djur inte mår bra av att vara ute utan solskydd varma sommardagar. Däremot tycker hon att det finns många lösningar på det.
– Djuren behöver ju inte vara ute dygnets varmaste timmar. Det finns inget som säger att korna inte kan vara ute sex timmar på natten istället för mitt på dagen.
Det föds en kalv per dag i snitt på Torps Lantbruk.
I många europeiska länder får mjölkkor aldrig vistas utomhus.
På Torps gård får korna själva bestämma när de ska mjölkas, robotarna står redo dygnet runt.
Förra året kontrollerades 154 gårdar i Västra Götaland. Av dem hade 129 gårdar släppt djuren på bete vid första kontrollen.
Fakta: Länsstyrelsen i Västra Götaland och Torps lantbruk