Annons
Nyheter

Låg vattennivå kan bli ännu lägre

Vattennivån i Åsunden är låg och kan bli ännu lägre om det torra vädret fortsätter.
Nyheter • Publicerad 4 april 2013
Igår låg vattennivån i Åsunden på 163, 39 meter.FOTO: Pernilla Rudenwall Petrie
Igår låg vattennivån i Åsunden på 163, 39 meter.FOTO: Pernilla Rudenwall PetrieFoto: 

Vattennivån i Åsunden har sjunkit sakta men säkert under en längre tid och den andra april var nivån så låg som 163,33 meter.

Det är kraftbolaget Eon som reglerar nivån via regleringsluckorna i Torpa. Jonas Andrén är kommunikationschef för Eons avdelning för vattenkraft. Enligt honom kommer nivån eventuellt att sjunka mer och då tvingas företaget också minska flödet vid kraftverket.

Annons

– Ytan sjunker nu ungefär två centimeter per dygn. Om man tittar på väderprognoserna ser det ut att bli torrt och lite varmare. Om det finns någon snö kvar kan det bli lite ökad tillrinning. Men det ser ganska torrt ut. Det är svårt att säga men om fem dagar tvingas vi därför förmodligen gå till nästa steg och gå ner till sex kubikmeter per sekund.

I dagsläget tappas åtta kubikmeter per sekund. Fortsätter det torra vädret tvingas de sedan gå ner från 6 till 1,5 kubikmeter per sekund. Allt är strikt reglerat i den så kallade vattendomen.

– Vi har ingen valfrihet i det här läget. Det här måste vi göra enligt vattendomen, och den är utformad inte bara med hänsyn till Åsunden utan hela Ätran.

Det går inte heller att säga exakt vilken nivå Åsunden ska ha för att Eon ska minska flödet eftersom detta varierar med datumet.

Flödesminskningen påverkar inte Eons verksamhet nämnvärt, enligt Jonas Andrén.

– Tittar man på Eons totala vattenkraftproduktion så är Ätran en ganska liten del av det.

Den låga vattennivån har hittills bland annat lett till en del spännande isformationer utefter Åsundens strand. Men det kan även påverka växt- och djurlivet. Ulricehamns kommunekolog Peter Wredin har tidigare uttalat sig i frågan.

– En del bottnar kan bli torrlagda, en del vattenliv kan ta stryk som musslor och annat, har han sagt.

Men han sa också att det inte är någon stor sak utan att det händer emellanåt. Och om vattennivån blir väldigt låg står man inför dilemmat att prioritera mellan att bibehålla nivån i Åsunden och torrlägga Ätran nedströms. I sådana fall är nivån i Ätran ofta viktigare.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons