Nyheter

Lady Gaga till Uport

Uport drömmer om 10 000 i publiken. Årets första bokning lär sälja slut på biljetterna direkt. Lady Gaga kommer till stan.
Nyheter • Publicerad 1 april 2014
Lady Gaga kommer till festivalen Uport.
Lady Gaga kommer till festivalen Uport.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Lady Gaga vid en konsert i USA.
Lady Gaga vid en konsert i USA.Foto: Jay Janner

Den sensationella bokningen har sin upprinnelse i en Londonresa i höstas. Uport-generalen Sebastian Andersson åkte till den engelska huvudstaden och hamnade på en pub. Där fick han se en tjej som satt ensam. Han frågade om han fick bjuda på en öl och de började prata om livet och musik.

Sebastian Andersson berättade om sitt festivalprojekt i Sverige, som lockade 7 000 personer redan första året till en liten stad som heter Ulricehamn. Då berättade den okända kvinnan att hon också sysslar med musik. Under namnet Lady Gaga.

– Jag kände inte igen henne osminkad och blev chockad förstås. Men hon tyckte att det var väldigt sympatiskt att jag inte kände igen henne, berättar Sebastian Andersson.

Inte blev han mindre paff av fortsättningen av samtalet.

– Hon berättade att hon var sugen på spelningar i mindre format och att hon dessutom var sugen på att prova på att bo på den svenska landsbygden. Inte minst för att ladda inför den stora spelningen i Stockholm senare i år.

Snabbt gjordes en preliminär överenskommelse om en spelning på Uport och ett lantligt boende några dagar i samband med det. Detaljerna spikades med Lady Gagas agent några veckor senare.

Var storstjärnan kommer att bo är av säkerhetsskäl hemligt, likaså detaljerna i det omfattande säkerhetsarbetet, som kommer att fresta på Ulricehamnsfestivalens budget i år.

Är det inte läge att öka publikkapaciteten nu?

– Nej, vi har haft som mål tidigare att nå 10 000 personer och inte fler. Det ruckar vi inte på. Biljettpriserna kommer också att vara desamma som förra året.

Trycket på biljetterna lär bli enormt vid biljettsläppet om en månad.

– Vi har bytt biljettsystem till Tickster och de är vana vid att hantera sådant, så det är jag inte orolig för, säger Sebastian Andersson.

Övriga artister ska offentliggöras de närmaste dagarna, men det blir svårt för Uport-arrangörerna att toppa det första namnet.

Riktigt namn: Stefani Joanne Angelina Germanotta.

Ålder: Fyllde 28 år i fredags.

Född: I New York.

Stora hits: Bad romance, Poker face, Alejandro.

Erik Jullander
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.