Annons
Nyheter

Låda på ladan hjärtsäkrar byn

En låda på en lada och en massiv utbildningsinsats. Det är grunderna till att Kinnared nu är en hjärtsäker by.
Nyheter • Publicerad 8 november 2014
Bedömningen är att 80 procent av de boende i Kinnared nu kan hjärt- och lungräddning och kan hantera en hjärtstartare. Ronny Johansson (i mitten av bilden) var en av deltagarna på den sista utbildningskvällen i torsdags. FOTO: HENRIK ERICKSON
Bedömningen är att 80 procent av de boende i Kinnared nu kan hjärt- och lungräddning och kan hantera en hjärtstartare. Ronny Johansson (i mitten av bilden) var en av deltagarna på den sista utbildningskvällen i torsdags. FOTO: HENRIK ERICKSONFoto: 

I torsdags kväll hölls den sista av tre utbildningar i hjärt- och lungräddning samt hantering av hjärtstartare i soldattorpet i Kinnareds by. I och med utbildningarna kan Kinnared nu vara den hjärtsäkraste byn i hela Sverige.

– Vi bedömer att 80 procent av de boende i Kinnared, mellan riksväg 40 och Grönahögsvägen, har relevant utbildning för att hantera en hjärtstartare. Jag tror inte att det finns någon annan plats i landet som når den siffran, säger Göran Tjäder som sitter i styrelsen för Arne Andersson stiftelse.

Annons

UT har tidigare skrivit om lantbrukaren Arne Anderssons stiftelse. Arne testamenterade en ansenlig summa pengar till en stiftelse som fick uppdraget att dela ut medel som skapar trivsel och nytta i Kinnared. Hjärtstartarprojektet finansieras helt av stiftelsen och utbildningarna hålls i soldattorpet som blivit samlingslokal efter en omfattande renoveringsinsats. Även den gjord med stiftelsepengar.

Förutom det unika att så många på ett litet geografiskt område kan rädda liv vid hjärtstopp är Kinnaredsprojektet speciellt även på annat vis. Hjärtstartaren är placerad utomhus, på en ladugårdsvägg mitt i byn, för att den ska vara tillgänglig för alla, alltid.

– Det kommer att finnas ett litet element och en fläkt i skåpet. Det måste vara en viss värme för att batterierna ska stå sig, säger Roland Johansson som också sitter i stiftelsens styrelse.

Hans Thorné är utbildare på företaget Cadsafe och han kunde vid torsdagens utbildning berätta att även för ett företag som jobbar mycket med hjärtstartare är Kinnaredsinitiativet speciellt.

– Jag hade inte sett en sådan utomhuslåda för hjärtstartare innan den här kom i förra veckan. Man är definitivt först i Ulricehamns kommun och jag vet inget annat ställe i närområdet som har en sådan.

Kinnared är inte en helt samlad by. Hinner man hämta hjärtstartaren i tid så att den kan göra nytta?

– Det som Kinnared har gjort bra är att man sett till att det finns kunskaper hos så många. Att någon kan börja med livsuppehållande åtgärder medan någon annan hämtar hjärtstartaren är avgörande. I mina ögon är det här ett väldigt solidariskt projekt där invånarna i byn värnar om varandra, säger Hans Thorné.

Bengt Nilsson har varit drivkraften i att hjärtsäkra Ulricehamn med hjärtstartare i centrum och på arbetsplatser. Han ser Kinnaredsinitiativet som en dörröppnare.

– I Kinnared gör man det ända in i kaklet. Jag både tror och hoppas att det här kan uppmuntra fler på landsbygden. Vi har tidigare haft svårt att nå ut med hjärtstartare utanför Ulricehamn, säger Bengt Nilsson.

Henrik Erickson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons