Nyheter
Kyrkorna i Ulricehamn ska undersöka möjligheten att öppna övernattningslokaler för människor som tillfälligt vistas i kommunen.
Nyheter • Publicerad 6 december 2014

Det är när vintern nu kommit som behovet av ett tillfälligt öppethållande blivit en akut fråga.

Svenska kyrkan i Ulricehamn får sedan en tid tillbaka besök av några av de EU-immigranter som vistas i kommunen för att tigga. Det händer att de besöker Öppen församlingsgård för en fika. Några besöker även den så kallade Onsdagslunchen som serveras i kyrkans regi.

– Under en period hade vi ett par som kom till Församlingsgården på förmiddagarna. De hade vistats utomhus under nätterna. Då de kom hit var de stelfrusna, berättar Kerstin Svensson, diakon i Svenska kyrkan Ulricehamn.

För att förbereda sig på att eventuellt kunna erbjuda övernattning för människor som vistas i kommunen för att tigga, går därför kyrkorna i Ulricehamn samman kring en sådan gemensam satsning.

Tanken är att se vilka möjligheter som finns att erbjuda övernattning för dessa EU-immigranter. Förutom Svenska kyrkan i Ulricehamn är det Missionskyrkan och Pingstkyrkan i Ulricehamn som står bakom planerna.

Ett allmänt informationsmöte om detta kommer att hållas i Missionskyrkan i Ulricehamn den 9 december.

Vid mötet medverkar Pierre Enbert som är pastor i en församling i Borås. Han har tidigare besökt den by som de flesta romerna i Borås kommer från.

Medverkar gör även Anna-Carin Rabnor från Pingstförsamlingen i Borås. Hon ingår i en arbetsgrupp där som jobbar med romernas situation.

Christian Sandblom, kyrkoherde i Ulricehamns pastorat, kommer att fungera som moderator vid mötet.

– Som vi tror oss kunna bedöma kan det röra sig om cirka sex personer i Ulricehamn för närvarande, som är i behov av övernattningsmöjligheter, säger Kerstin Svensson.

– Genom mötet vill vi utröna om det finns intresserade som är redo att hjälpa till i denna satsning. De som anmäler sig till detta är människor som kan ställa upp för att stötta dem som tillfälligt utnyttjar den hjälp som kyrkorna vill erbjuda.

Det handlar alltså inte om att enskilda själv erbjuder tillfällig övernattning. Istället är det kyrkorna som kommer att svara för lokal.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.