Annons
Nyheter

Kyrkorådet vill sälja Påbo kapell

I onsdags kväll bestämde kyrkorådet i Åsundens församling att säga ja till förslaget att sälja Påbo kapell.
Nyheter • Publicerad 20 april 2013
Foto: 

Nu är det upp till fullmäktige att fatta det slutgiltiga beslutet.

Det fanns också ett förslag om att riva kapellet. Men det förslag som kyrkorådet ställde sig bakom i onsdags kväll innebär nu alltså att församlingen säljer Påbo kapell. Köpare blir i så fall Per och Helen Palmér i Påbo och priset sju tusen kronor. Paret får då även bänkarna, orgeln och klockan i tornet.

Annons

Övriga inventarier går till församlingen och själva kapellet avhelgas.

Lars-Erik Josefson är ordförande i kyrkorådet:

– Jag är väldigt nöjd med det här beslutet. Det är trevligt att kapellet får finnas kvar. Kanske kan det bli en liten samlingspunkt i byn. Det här är en bra lösning för alla.

Han säger att kyrkorådet har stort förtroende för dem som nu ska ta över byggnaden och att kyrkorådet känner sig trygga med beslutet.

– De vill bevara byggnaden och eventuellt ha någon form av kulturella aktiviteter där. Vi har fullt förtroende för de här personerna. Vi känner oss trygga.

Grunden till att Åsundens församling vill göra sig av med kapellet är ekonomisk.

– Det handlar om underhållskostnaden och att användningsgraden är förhållandevis låg, säger Lars-Erik Josefson.

Tidigare har bland annat Påbo kyrkliga syförening protesterat mot förslaget att församlingen ska göra sig av med kapellet. Man hävdade att den ekonomiska besparingen bara blir marginell. Man påpekade också att det finns pengar i en gåvofond att använda för upprustningen, samt att syföreningen kan bidra med en mindre summa pengar.

En annan synpunkt var att de gudstjänster som hålls i kapellet är välbesökta.

Den 7 maj tar fullmäktige det slutliga beslutet.

Annons

Även om församlingen gör sig av med Påbo kapell är det inte omöjligt att man kan behöva göra sig av med fler byggnader. Men det är i så fall inte aktuellt inom den nära framtiden.

Först och främst avvaktar man den kommande sammanslagningen där Åsundens församling blir en del av Ulricehamns kyrkliga samfällighet.

– När det nya väl har satt sig kan det bli en fastighetsutredning där vi frågar oss vad det är vi egentligen behöver, säger Lars-Erik Josefson.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons