Kyrkopolitiker polisanmäls
Enligt uppgifterna som ligger till grund för anmälan, har anställda hantverkare inom kyrkan på sin ordinarie arbetstid utfört arbete på den förtroendevaldes fastighet. Eventuellt har kyrkan även fått stå för vissa materialkostnader.
Det är en ledamot i samfällighetens Fastighets- och kyrkogårdsutskott som uppger att han fått till sig uppgifterna från icke namngivna personer.
De påstådda händelserna ligger minst ett och ett halvt år tillbaka i tiden.
Den 2 mars beslutade Fastighets- och kyrkogårdsutskottet att lämna ärendet vidare till kyrkonämnden med en rekommendation att låta polisen utreda påståendena, vilket kyrkonämnden nu alltså gjort. Ingen i nämnden reserverade sig mot beslutet.
Ulricehamnspolisen, som tagit emot anmälan, rubricerar den som trolöshet mot huvudman.
Birgitta Molander (M), ordförande i kyrkonämnden, beskriver ärendet som mycket tråkigt.
– Jag har i egenskap av kyrkonämndens ordförande fått i uppdrag att göra en polisanmälan, för att polisen ska titta på detta. Min förhoppning är att man så snart som möjligt kommer fram till att det inte finns någon grund för anklagelserna.
Vilken grund finns för anklagelserna?
– Det enda som finns är de påståenden som ska ha förts fram. Det finns inget annat, eller någon dokumentation. Jag personligen kan inte i min vildaste fantasi tro att det finns fog för misstankarna. Jag brukar inte lyssna på skvaller.
Har ni pratat med den utpekade om påståendena eller ställt frågor innan beslutet om polisanmälan togs?
– Nej.
Varför inte?
– Jag personligen tycker att man borde ha gjort det. Men det var ingen som yrkade på det. Som ordförande ska man inta en strikt hållning vid sammanträden och lyssna in det som sägs. Jag uppfattade att det inte fanns någon önskan hos någon att gå den vägen.
UT har utan framgång sökt den nu polisanmälde kyrkopolitikern för en kommentar. I en tidigare intervju har han uppgivit att de nu aktuella påståendena helt saknar grund.