Nyheter

Kyrkopolitiker för SD åtalas för hets mot folkgrupp – målade hakkors

I september valdes han in i kyrkofullmäktige i ett pastorat i bygden. Bara tre månader tidigare ska mannen, aktiv i Sverigedemokraterna, ha målat ett hakkors på allmän plats. Nu åtalas han misstänkt för brott.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Nyheter • Publicerad 28 januari 2022 • Uppdaterad 30 januari 2022
Kyrkopolitikern ska ha målat ett hakkors på en kommunal anläggning. Genrebild.
Kyrkopolitikern ska ha målat ett hakkors på en kommunal anläggning. Genrebild.Foto: Helena Landstedt/TT

Det var i slutet av juni i fjol som mannen ska ha ritat ett hakkors på en kommunal anläggning vid Tre rosors väg i Ulricehamn. Nu har åtal väckts i målet, och han misstänks för hets mot folkgrupp, ringa brott.

Mannen är engagerad i Sverigedemokraterna, och blev i september i fjol inröstad i kyrkofullmäktige.

Han själv nekar till brott, men enligt stämningsansökan ska det finnas bevisning i form av en konversation på Snapchat där mannen uppger att han ska ha gjort det hela ”på skoj”.

I förhör säger mannen att han inte har befunnit sig på platsen där hakkorset var ritat, och att han inte förstår varför någon har anklagat honom för att ha ritat det.

När förhörsledaren frågar om erkännandet från Snapchat-konversationen säger han att han bara skrev så för att bli av med personen som anklagade honom.

Vice chefsåklagare Ove Jäverfelt anser det troligt att mannen döms.

– Jag bedömer att han kommer dömas för det. Det finns liknande fall där man har målat hakkors och det brukar leda till fällande dom. Det är bara en fråga om ifall domstolen tycker att bevisningen är tillräcklig.

Då Jäverfelt betraktar brottet som ringa, kommer böter vara aktuellt som påföljd om mannen döms.

Evelina SegerqvistSkicka e-post
Lydia LyckelidSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.