Annons
Nyheter

Kylslagen start på våren

Mars blev ovanligt kall med som lägst 17,5 minusgrader. Som mest kämpade sig temperaturen i Ulricehamn upp till 5,5 grader över nollstrecket.
Nyheter • Publicerad 2 april 2013
Kylslaget.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Mars, april har knopp i håret, heter det i visan. Men än har månaderna inte bjudit på mycket grönska. Gun Steinstö, som bor i Villastaden och rapporterar Ulricehamnsvädret till SMHI, vet varför.

– Vi har haft minusgrader varenda dag i mars månad i år, säger hon.

Annons

Gun Steinstö har skött mätningarna under de senaste 18 åren, och hennes anteckningar bekräftar det som många pratar om: det är ovanligt kallt för årstiden i år. Klockan sju på morgonen den 15 mars var det minus 17,5 grader. Maxtemperaturen den dagen var minus 5,9 grader. Den varmaste noteringen var den 1 och den 27 mars med 5,5 plusgrader.

Högtrycket har inneburit ovanligt lite nederbörd, bara 7,5 millimeter under hela månaden. En liten bonus som kommer med det klara, kalla vädret är att vi har sett solen mer än vi brukar i mars.

SMHI förklarar på sin hemsida att kylan beror på svängningar över Nordatlanten. Det är den nordatlantiska oscillationen, NAO, som styr om lågtryck som bildas över Atlanten ska komma in över Skandinavien eller inte. Om tryckskillnaderna mellan Azorerna och Island är stora, betyder det att NAO bli negativt och att lågtrycken inte orkar sig hit. Resultatet blir högtryck med låga temperaturer och lite nederbörd. Det innebär att risken för gräsbränder ökar. I Ulricehamns kommun inträffade årets första gräsbrand i Härna den 10 mars, men tack vare den snötäckta marken har det inte blivit fler. Läs mer i artikel intill.

Den snö som fanns i början av mars fick ligga kvar under stora delar av månaden. Det är först under de senaste dagarna som den har börjat smälta, konstaterar Gun Steinstö.

För landet som helhet är det sju år sedan det var så här kallt i Sverige. Den bilden stämmer även för Ulricehamn.

– Dessutom har vi haft mycket vind här. Det har de sagt på SMHI, att vi har haft mycket mer vind än i resten av landet, och det gör ju att kylan känns mer.

Förra året var det helt andra förhållanden som gällde. Den 22 mars uppmättes 17 plusgrader, och den 27 mars kunde ulricehamnarna njuta av 19,7 grader varmt. Men så kom också bakslaget. I början av april 2012 var det minusgrader.

Men riktigt så vintrigt som för två år sedan är det i alla fall inte.

– Då var det snö, snö, snö hela mars. Snön kom i december och stannade hela januari och februari. Då var det 50 centimeter, och i mars ökade det till 60 centimeter. Inte förrän den 29-30 mars blev det barmark, minns Gun.

Även om temperaturen under den kommande veckan letar sig upp över nollan på dagarna, dröjer det innan det är någon vårvärme att tala om. Så här skriver Åke Johansson som är forskare inom meteorologi, på institutets hemsida:

Annons

– Prognoserna för NAO-index visar att det blir något mindre negativt framöver, men ändå ingen indikation på någon egentlig återgång till normalt vårväder.

Temperaturen i Ulricehamn de senaste åren

Kallast Varmast

2013 –17,5 5,5

2012 –7 19,7

2011 –8,7 11,5

2010 –20 14,1

2009 –12 11,9

2008 –13 12,5

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons