I går kunde Borås tidning avslöja att hälften av skolorna i Borås köper större delen av den kyckling som serveras från Thailand. Situationen i Ulricehamns kommun är likartad.
– Vi följer de avtal vi har. Kyckling är inte vår största produkt, men all fryst kyckling vi köper och som vi har på avtal kommer från Thailand, säger Birgitta Larsson, kommunens kostchef.
Det hon hänvisar till är det upphandlingsavtal Ulricehamn tillsammans med Borås, Svenljunga, Tranemo och Bollebygd har med storgrossisten Menigo, som i sin tur har olika underleverantörer, exempelvis Findus och North Trade (numera Norvida).
Det gemensamma avtalet gäller till 2015 och arbetet med att ta fram underlag till en ny upphandling pågår just nu. Det praktiska arbetet svarar Borås stads inköpsavdelning för. Kommunernas kostchefer finns med i en referensgrupp.
– Vi försöker få ”rena” produkter och vi stänger inte dörren för lokala producenter, säger Birgitta Larsson, som konstaterar att det finns en ökad medvetenhet om matens kvalitet, närproducerat och ekologiskt odlat.
Kyckling från Thailand, men i övrigt är det inte så mycket importerat kött på skolbarnens tallrikar. Inte heller på de som äldreomsorgen serverar.
– Vi köper allt färskt kött, köttfärs och charkprodukter från Allmans i Borås. Under 2013 köpte kommunen totalt 38 ton därifrån och av det var 1,9 procent, eller drygt 700 kg, importerat, säger Birgitta Larsson.
Ulricehamns kommun köper också mycket djupfryst mat från Scan och enligt företagets hemsida rör det sig enbart om svensk råvara.
Håller den mat ni serverar hög kvalitet?
– Vårt mål är ha hög kvalitet det och jag tycker att vi har. Vi strävar också efter att laga maten från grunden och det gör vi så mycket det går. Det gör att man får bättre koll. Vad gäller den importerade kycklingen har det inte varit några problem med den, i alla fall inte som kommit mig till del.
Är det bara priset som avgör varifrån ni köper?
– Det är inte bara priset som avgör, vi ser också till kvaliteten och testar den. De olika kommunerna testar olika produkter.
I Borås tidning står det att hälften av skolorna i Borås serverar kyckling från Thailand. Kan varje enhet i Ulricehamns kommun göra egna inköp?
– Vi har sju centralkök, eller tillagningskök, i skolorna och varje gör sina egna inköp, Men vi följer avtalet. I Ulricehamns kommun har vi 90 procents avtalstrohet, det är mycket högt.
EU-parlamentet röstade nyligen igenom nya direktiv för offentlig upphandling. Inom två år ska EU-länderna ha gjort direktiven till nationell lag.
En viktig förändring är att lägsta priset inte längre blir avgörande vid offentlig upphandling. Istället ska det bli möjligt för den som upphandlar att ställa högre krav på miljömässiga och sociala faktorer. Så ska exempelvis kommuner kunna ställa detaljerade krav som rör ursprung och produktion, vilket kan medföra en helt annan möjlighet att köpa närproducerad, ekologiskt odlad, eller i vart fall svensk, mat.
De ska också bli möjligt att dela upp ett stort anbud i flera mindre. Detta, samt ett för anbudsgivarna förenklat anbudsförfarande, liksom minskade dokumentationskrav, lär gynna små företag som vill delta i offentliga upphandlingar.
En tolkning av de nya EU-direktiven är att den som upphandlar ska kunna kräva att leverantören har kollektivavtal; det finns dock olika uppfattning om detta.