Annons
Nyheter

Kvinnoöden i sista estetföreställningen

På onsdag är det premiär för estetelevernas sista föreställning på Tingsholmsgymnasiet. Föreställningen handlar om en brokig samling kvinnor.
Nyheter • Publicerad 14 maj 2013
Kajsa Liljestrand är en av eleverna på scen under estetprogrammets sista teaterföreställning.
Kajsa Liljestrand är en av eleverna på scen under estetprogrammets sista teaterföreställning.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Politikerna har lagt ned estetprogrammet på Tingsholmsgymnasiet och nu i sommar går den sista estetklassen ut. Den här teaterföreställningen är deras examensföreställning.

Teaterlärare Ida Malkolmsson berättar att de valde pjäsen i höstas för att den passade bra till gruppen, som består av sju tjejer. I pjäsen får man möta Cleopatra, Eva Braun, Lysistrate, Maria Callas, Lilith med mera.

Annons

Ida Malkolmsson beskriver det som en brokig pjäs och något av ett drömspel.

– Det som är gemensamt är deras kamp för fred och rättvisa, säger hon.

Men samtidigt finns det en konflikt i berättelsen och den har sin grund i att kvinnorna har olika uppfattning om hur man bäst kämpar för fred och rättvisa.

De började repetera vid årsskiftet och den sista tiden har arbetet intensifierats.

– Det är roligt. De tar sina uppgifter på allvar. De gör allt själv, scenografi, ljud och ljus. Det är hårt arbete från början till slut, säger Ida Malkolmsson.

Eleverna lär sig förstås mycket under arbetets gång.

– De lär sig hur man bygger en karaktär, hur man lär sig en text, sina repliker. Och man lär sig att samarbeta. Det är också mycket ansvartagande i det här. Det handlar även om fantasi och inlevelseförmåga.

De medverkande tycker det är roligt, speciellt kanske nu mot slutet.

– Det är roligt när allt faller på plats, när det blir en helhet, säger Rebecca Brosser.

– När man kan repetera utan manus. Allt blir mer levande då, säger Evelina Andersson.

Annons

Pjäsen beskriver de bland annat som lite underlig och svår att sätta fingret på, men samtidigt rolig. Kanske tack vare att det är så olika människoöden i den.

– Det är det som gör det roligt. Det är stora skillnader mellan dem, men ändå har de något gemensamt, säger Kajsa Liljestrand.

Förutom på onsdag spelas pjäsen även på torsdag och fredag.

Eleverna tar hand om allt från ljud och ljus till scenframträdande. Frida Tegnhammar ses mitt i bild i rosa.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons