Annons
Nyheter

Kvinna döms för kyrkstöld

En kvinna döms för grov stöld efter att ha stulit en mässhake och en dopkanna från Södra Åsarps kyrka.
Nyheter • Publicerad 5 februari 2014

Kvinnan döms till skyddstillsyn med en särskild föreskrift i form av att hon ska underkasta sig vård.

Den 12 juni såg kyrkans vaktmästare hur kvinnan först besökte kyrkan. Sedan såg han henne lite senare komma gående utefter länsväg 157 bärandes på något lila.

Annons

När han kontrollerade i kyrkan såg han att den lila mässhaken saknades. Därför åkte han ikapp kvinnan, ringde polisen och sa till henne att stanna kvar tills polisen kom.

Kvinnan har erkänt stölden. Hennes förklaring är att hon skulle till ett kloster och ville ha med sig presenter. Åklagaren åtalade kvinnan för grov stöld men kvinnan tycker att händelsen ska bedömas som stöld av normalgraden.

Tingsrätten konstaterar att kvinnans erkännande får stöd av den övriga utredningen och att det därför är klarlagt att kvinnan gjort sig skyldig till stöld.

Sedan är frågan om stölden är grov. Tingsrätten tar upp att det i utredningen framgår att en antikvarie vid länsstyrelsens kulturmiljöenhet bedömt att föremålen har ett stort kulturhistoriskt värde. Och i lagen står det att en stöld ska bedömas som grov om det är av "särskild betydelse ur allmän synpunkt" att det som stulits bevaras.

Därför anser rätten att stölden är grov.

När det gäller påföljd har rätten beaktat att kvinnan lever under ordnade förhållande, att stölden bedöms vara av engångskaraktär och att risken för återfall bedöms som låg.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons