Kultursatsning kan lyfta kommunen
Att bygga ett nytt kulturhus i Ulricehamn skulle vara att slå in en öppen dörr. Det anser företrädare för Folkets hus-föreningen i Ulricehamn.
– Det finns redan i dag ett levande kulturhus här, betonar Stig Persson, ordförande i föreningen.
Han syftar på Folkets hus på Nygatan i centrala Ulricehamn, där det regelbundet visas film och teater. Här ges även andra arrangemang samt föredrag. Livesändningar med opera är numera ett stående inslag i utbudet.
– Självklart vill även vi att det ska byggas ett nytt och ändamålsenligt stadsbibliotek i Ulricehamn. Men att då även lägga stora summor på en konserthall eller något annat storstilat i samma byggnad föder en oro hos oss. Ulricehamn är en för liten stad för att ha plats för ytterligare ett kulturhus, säger Stig Persson.
Tillsammans med föreståndaren Jan Brobjer har Stig Persson bullat upp på ett bord i föreningens kontor med foldrar, broschyrer, böcker och gästböcker, som ett sätt att visa på den omfattande och gedigna verksamhet som redan i dag drivs av föreningen.
Och mer hade det kunnat vara om det då inte vore för det där med ekonomin.
– Vi har i kronor räknat ett lägre driftsbidrag i dag än vad vi hade för 20 år sedan. I praktiken innebär det alltså en regelbunden urholkning av bidraget, vilket vi bara kan beklaga.
Varför är det så?
– Vi undrar också. Men slutsatsen måste bli att kultur inte är något som prioriteras i kommunen. Istället läggs pengarna på annat, säger Stig Persson.
Han poängterar att en uppräkning av bidraget skulle fått direkt betydelse för möjligheterna att utöka verksamheten.
– Om jag får önska inför föreningens 100-årsjubileum nästa år, är det att bidraget räknas upp i nivå med den allmänna kostnadsutvecklingen samt dubblas. Vi borde då hamna någonstans på en halv miljon kronor om året i bidrag, vilket jag ser som rimligt. Det skulle ge utrymme för en självklar marknadsföring. I dag får vi som regel runt 130 000 kronor per år.
Men från kommunalt håll uppges att det är kärva ekonomiska tider nu?
– Det har man sagt i 30 år. Efter de satsningar som nyligen gjorts anser vi att det nu är kulturens tur, säger Jan Brobjer.
Han ser tydliga tecken på att kulturen kan bidra till utveckling av Ulricehamns kommun och därmed även bidra till kommunens målsättning om ökad befolkning.
– Våra digitala operautsändningar har blivit mycket uppmärksammade och efterfrågade. Bara till en föreställning om några veckor kommer två busslaster från Jönköping med publik, säger han.
– Hade vi bara haft ekonomiska möjligheter till ökad marknadsföring, skulle detta kunna utvecklas. Det skulle gynna kommunen i stort. Med en ökad ekonomisk satsning till de fria kulturföreningarna, kan ett mer livaktigt kulturliv utvecklas, säger Stig Persson.
Han har räknat ut att Ulricehamns kommun lägger mindre än en procent av sin totala budget på kultur. Till kommunens 80 kulturföreningar går en fjärdedels promille av kommunens budget.
– Min bild är att det handlar om en väldigt liten satsning, säger Stig Persson.
Han välkomnar att frågan om kulturens ställning i Ulricehamns kommun har lyfts i lokalpressen.
En bakåtblick ger vid handen att det i kommunen tidigare funnits en renodlad kulturnämnd, senare en kombinerad kultur- och fritidsnämnd, som sedan devalverades till ett kulturutskott.
I den nya politiska organisationen finns inget av detta kvar. Men i handlingsprogrammet finns fortfarande vackra visioner av att kulturen inte är en enskild fråga. Istället ska kultur genomsyra all verksamhet.
– Helt nattsvart är det inte, kommunen har hjälpt oss med en del punktinsatser men på tuffa villkor. Men samtidigt finns det en dålig koppling mellan visioner och verklighet. Det pratas mycket om kulturens betydelse. Men i praktisk handling är inställningen en annan, säger Jan Brobjer.
– Det som behövs är engagerade och kunniga kulturpolitiker som är beredda att driva på i den här frågan, tillägger Stig Persson.
Han nämner den uteblivna satsningen på en kulturskola som ett exempel.
– En avgiftsfri kulturskola hade betalat sig. Där skulle ungdomar få möjlighet att utvecklas inom alla kulturyttringar. Det i sig skulle ge förutsättningar till ett blomstrande kulturliv som de allmänna samlingslokalerna med bra och ändamålsenliga lokaler skulle kunna serva.