Annons
Nyheter

Kullens gemensamma ytor hotade

Avtalet med Attendo om dagverksamhet på Kullen upphör i sommar. Även kommunens avtal med Stubo om de gemensamma lokalerna upphör.
Nyheter • Publicerad 16 maj 2013
Matprovning på Kullen. En av många aktiviteter som sker i de gemensamma lokalerna. Bilden är från förra året.
Matprovning på Kullen. En av många aktiviteter som sker i de gemensamma lokalerna. Bilden är från förra året.Foto: arkivfoto Labrini Stavrekas

Enligt Ulricehamns kommun behövs inte lokalerna längre eftersom man har sagt upp avtalet med Attendo om den dagverksamhet som Attendo driver i Kullen.

Det betyder att det nu är oklart huruvida boende och besökare i fortsättningen kommer att ha tillgång till lokalerna. Eller om det blir någon dagverksamhet där.

Annons

I dag har boende och besökare tillgång till entrédelen. I anslutning finns även ett kök som har kunnat användas för gemensam matlagning och servering.

En konsekvens av det uppsagda avtalet kan även bli att förbindelsen mellan lägenheterna och den privatdrivna restaurang som finns i Kullen inte längre kommer att vara tillgänglig. Boende som vill äta i restaurangen kan då tvingas ta sig till restaurangen via trottoaren utanför byggnaden.

Det var Ulricehamns kommun som tecknat avtal med Stubo om att hyra ytorna. Det skedde då Attendo var så kallad utförare av hemtjänst i Kullen. I detta ingick även att svara för öppen dagverksamhet där.

Men då valfri hemtjänst infördes hösten 2011 ansågs det inte längre vara förenligt med den nya lagstiftningen att ha detta upplägg.

Attendo fortsatte dock med hemtjänst enligt den nya lagen.

För att undvika att dagverksamhet samt tillgången till öppna gemensamma ytor plötsligt skulle försvinna, kom Ulricehamns kommun överens med Attendo om att under en övergångsperiod låta dagverksamheten vara kvar. Det berättar Carita Browall, chef välfärd, lärande, samhällsutveckling.

– Vi hyrde även lokalerna av Stubo under en övergångsperiod. Vi såg det som en slags uppsägningstid om 1,5 år, säger hon.

Från att tidigare ha varit ett äldreboende fungerar Kullen i dag som ett hyreshus.

– Dagverksamhet är en frivillig, icke lagstadgad aktivitet. Eftersom Kullen är ett vanligt hyreshus, finns det inget som säger att det där ska finnas dagverksamhet, säger Susanne Sprigg, chef individ- och familj i Ulricehamns kommun.

Och då ingen dagverksamhet längre ska drivas med kommunens som finansiär, ser kommunen inte längre någon anledning att hyra de lokaler där dagverksamheten bedrivits.

Annons

– Alla företag ska få samma möjlighet till att utföra, i detta fallet dagverksamhet, om det skulle vara aktuellt, säger Susanne Sprigg.

Det är kommunala bolaget Stubo som äger fastigheten. Bolaget avvaktar nu den fortsatta utvecklingen.

– Vi kommer nogsamt att följa reaktionerna på det som händer. Visar det sig att lokalerna behövs även fortsättningsvis är jag säker på att vi då hittar en lösning på det behovet, säger Rolf Granlöf, vd för Stubo.

Oasen kan ersätta

I Ulricehamn finns Oasen, som är en centralt belägen träffpunkt för seniorer i Ulricehamn. Verksamheten drivs av Oasens seniorförening. Medlemsavgifter används till att täcka kostnader för de aktiviteter som görs.

Verksamheten är bred med föreläsningar, sångstunder och fika, för att bara ta några exempel.

Ulricehamns kommun hyr lokalen och har även en anställd volontärsamordnare, som är stationerad i Oasen.

Kommunen hänvisar nu till Oasen som ett alternativ till den dagverksamhet som inte längre kommer att bedrivas vid Kullen.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons