Annons
Nyheter

Kritik mot förslag till vindkraftsplan

Öppna för möjligheterna att etablera vindkraftverk även i östra delen av Ulricehamns kommun.
Nyheter • Publicerad 12 maj 2011

Det kräver några boende i Grönahög. De reagerar mot förslaget till ny vindkraftsplan.

En del av östra delen av kommunen undantas från möjligheterna att etablera vindkraft, enligt kommunens planförslag.

Annons

Boende i Grönahög anser att förslaget i praktiken innebär att man skrivit in ett motstånd mot utveckling av näringslivet i denna del av kommunen.

De skriver att vindförhållandena här är alldeles utmärkta för ett framgångsrikt vindbruk. ”Dessutom är den östra kommundelen till största delen ett skogsrikt område och där kan vindbruk ske utan att vara ett störningsmoment”.

Enligt skrivelsen, som ställts till Ulricehamns kommun samt till Energimyndigheten och länsstyrelsen i Västra Götaland, innebär vindbruk att landsbygden äntligen har både möjlighet och förutsättningar till näringslivsutveckling i kommunen. Men med planförslaget nu så ”motarbetas detta genom ett totalförbud mot vindbruk på stora områden i östra kommunen, trots att Energimyndigheten även här pekat ut områden som riksintressanta för vindbruk”.

I skrivelsen ges några förslag till ändring av den inriktning som angivits i planförslaget:

? Radera den diskriminerande snedstreckade markeringen över östra delen av kommunen.

? Välj ut alla intressanta höjdlägen inom det utpekade riksintresset för vindbruk i kommunen.

? Skriv in en positiv hållning i vindbruksplane gällande möjligheter för lokala initiativ som kan komma från ortsvisa sammanslutningar som vill uppföra ett eget vindkraftverk i närheten av sin ort för produktikon av egen el, även om placeringen kanske inte sammanfaller helt med de områden som utpekas i förslaget.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons