Annons
Nyheter

Kritik mot chefernas bilköp

Vid inköp av kommunala chefstjänstebilar händer det att miljö- och trafiksäkerhetspolicyn får stryka på foten.
Nyheter • Publicerad 12 januari 2011

Det konstateras i en revisionsrapport som kommunens revisorer har beställt av ett utomstående revisionsbolag.

Rapporten Fordonsekonomi och transportlogistik diskuterades när politikerna i kommunstyrelsen hade årets första möte i måndags.

Annons

En av punkterna som lyfts fram i rapporten är alltså att revisorerna "särskilt noterat att inköp som avser chefstjänstebilar avviker ifrån kommunens miljö- och trafiksäkerhetspolicy."

Enligt kommunstyrelsens ordförande Lars Holmin handlar det om vilket drivmedel bilarna har och det rör sig bara om något enstaka fall.

– Vad jag förstår är det någon som inte har tagit en miljöbil. Man kan tycka att det är olyckligt, man borde föregå med gott exempel.

Något beslut fattades inte i frågan men ärendet kommer även upp i fullmäktige.

I rapporten tas det även upp andra punkter. Revisorerna anser till exempel att kommunens fordon kan användas mer effektivt. Man skriver att det är av stor vikt att testa så kallade ruttplaneringsprogram för att se om det går att spara och effektivisera ännu mer. Detta gäller speciellt inom hemtjänsten.

Man riktar sig också mot att kommunens bilar i dag används isolerat inom olika verksamheter. För att använda bilarna mer effektivt borde de placeras i ett antal bilpooler på väl valda ställen i kombination med att man använder ett datoriserat boknings- och uppföljningssystem.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons