Nyheter
En man från Ulricehamn krävs på 420 000 kronor av Försäkringskassan eftersom han enligt myndigheten under flera år fått livränta utan att ha rätt till det.
Nyheter • Publicerad 17 mars 2010

Om mannen inte betalar skulden i tid, vilket ska ske nu i mars, måste han även betala dröjsmålsränta.

Mannen drabbades av en arbetsskada och har fått ersättning i form av livränta sedan 1996. Under de senaste tio åren har han fått cirka 40 000 kronor om året.

Men nyligen gjorde Försäkringskassan en ny bedömning där man kom fram till att mannen inte alls har rätt till ersättning. Hans förmåga att skaffa sig inkomst genom arbete har inte varit nedsatt under perioden. Han har dessutom inte drabbats av något inkomstbortfall.

Eftersom mannen inte har meddelat Försäkringskassan korrekta uppgifter om sin inkomst anses han vara återbetalningsskyldig. Enligt lagen kan Försäkringskassan bara kräva tillbaka felaktigt utbetald ersättning tio år tillbaka i tiden och det är det man nu alltså gör.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.