Annons
Nyheter
Dyra pensionsavtal för de högsta cheferna, samtidigt som utrymmet för löneförhandling varit begränsat.
Det rimmar illa och är orättvist, anser facken i Ulricehamns kommun.
Nyheter • Publicerad 28 januari 2011
Kräver generellt lönepåslag. I ett gemensamt utspel kräver lokala företrädare för fyra fackföreningar i Ulricehamns kommun ett generellt lönepåslag för 2011 för medlemmarna. De fyra är Birgit Larsson, kommunal, Rose-Marie Fyrvakter, Lärarförbundet, Jan-Olof Sundh, Saco-förbunden samt Katarina Muhonen, SKTF.Foto: Christer Seldevall

I ett öppet brev, som publiceras på debattsidan i dagens UT, krävs ett generellt lönepåslag för medlemmarna med fyra procent.

Detta gäller för samtliga medlemmar som är anställda i kommunen. Bakom kravet står lokala företrädare för fyra fackföreningar i Ulricehamns kommun, nämligen Kommunal, Saco, Lärarförundet samt SKTF.

Annons

– Det är fullt realistiskt. Tidigare har Ulricehamns kommun använt nivåerna i de centrala avtalen som tak, trots att de i själva verket ska fungera som golv. Det är ett missbruk, framhåller Jan-Olof Sundh, som företräder Saco-förbunden.

De fyra facken konstaterar att förhandlingsutrymmet var högst begränsat vid senaste lönerevisionen.

– Trots detta finns det pengar att teckna dyra pensionsavtal och utbetala höga avgångsvederlag. Kommunanställda behandlas olika vilket är förödande för den värdegrund en kommun med ett äkta och ärligt ledarskap ska vila på. Ledarna ska vara en förebild annars krackelerar sammanhållningen, heter det i brevet.

De fyra hänvisar även till den organisationsförändring som nu genomförs samt att flera chefer slutat i kommunen. Sammantaget innebär detta att det inte finns möjlighet att på ett rimligt sätt genomföra lönesättande samtal. Ett generellt påslag är därför det bättre alternativet, anser man.

- Att chefer saknas innebär samtidigt att högre krav ställs på de anställda. Många är oroliga och besvikna över den situation som nu råder, säger Rose-Marie Fyrvakter i Lärarförbundet.

I skrivelsen till kommunledningen samt till nuvarande förhandlingsutskottet, markerar lokala företrädare för fyra fackföreningar samtidigt sitt missnöje mot de nyligen tecknade pensionsavtalen med de två kommuncheferna.

– Folk är förbannade. Detta är något som verkligen upprör våra medlemmar, säger Jan-Olof Sund.

– Våra medlemmar konstaterar att man inte får samma villkor. De ser att avtalen är orättvisa, säger Birgit Larsson, som företräder Kommunal.

Katarina Muhonen (SKTF) noterar också att avtalen innebär att man behandlar folk olika.

– Jag har inte fått någon förklaring till varför man på det här sättet går utanför det avtal vi kommit överens om. Det är inget jag vill spekulera kring. Men avtalen som träffats gör att arbetet i kommunen med att ta fram en likabehandlingsplan tappar mark, säger hon.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons