Nyheter

Krav på åtgärder mot våld på skola

Två elever på en skola i Ulricehamns kommun har blivit utsatta för våld och kränkande behandling. Nu kräver Barn- och elevombudet åtgärder från kommunen.
Nyheter • Publicerad 9 december 2013

I beslutet från Beo, Barn- och elevombudet, föreläggs Ulricehamns kommun att skriftligen inkomma med en redovisning av vidtagna åtgärder till Skolinspektionen senast den 27 februari.

Beo anser bland annat att kommunen har brustit genom att varken personal eller rektor har anmält händelserna vidare trots att det infördes anmälningsskyldighet för dylika fall den 1 juli 2011.

Anmälarna har uppgett att två elever vid ett flertal tillfällen har blivit utsatta. Bland annat ska de ha blivit kallad för nedsättande tillmälen och blivit trakasserade på andra sätt. Eleverna har fått sina huvuden dunkade mot ett fönster respektive ett säte i skolbussen.

Det har också varit bråk på skolan flera gånger där en av de utsatta eleverna enligt anmälan ska ha blivit sparkad i ansiktet, slagen i magen och blivit utsatt för stryptag.

Även en tredje anmälan har upprättats om kränkande behandling, men Beo anser den anmälans innehåll inte vara styrkt av den genomförda utredningen.

Erik Jullander

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.