GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kram och tack för det här läsåret – nu vankas sommarlov

Syrenen är i full blom och temperaturen ligger runt 20-strecket. Det betyder bara en sak – sommarlovet står för dörren.
Men först var det dags för skolavslutningar i bygden. UT var på plats och bevakade ett helt gäng av de stämningsfulla ceremonierna.
Hanna Fagersson, lärare för treorna på Ulrikaskolan, får en bamsekram inför sommarlovet.
Hanna Fagersson, lärare för treorna på Ulrikaskolan, får en bamsekram inför sommarlovet.
Foto: Pernilla Rudenwall

Ulrikaskolan

På Ulrikaskolan dukades det vid niotiden fram jordgubbstårtor i långa rader. Jordgubbstårtorna var ämnade för skolans sexor som firades av med fika och saft på långbord utanför skolan. Fikastunden hade plats för både tårar och skratt när eleverna nu ska splittras i nya klasser inför högstadiet.

Några hundra meter bort, vid simhallen, stämde treorna upp i Lalehs ”Goliat” och knappt ett öga var torrt. Skönsången följdes här upp av föräldratillverkad fika på filt i gröngräset, varje familj på pandemianpassat avstånd från övriga familjer.

10 bilder
Skolavslutning på Ulrikaskolan, klass tre.
Skolavslutning Ulrikaskolan,
Skolavslutning Ulrikaskolan,
Skolavslutning Ulrikaskolan klass sex, bordet var fylld med jordgubbstårtor
Skolavslutning Ulrikaskolan,
Skolavslutning Ulrikaskolan,
Både gråt och skratt om vartannat bland några tjejer i årskurs sex på Ulrikaskolan.
Klass tre Ulrikaskolan
Skolavslutning Ulrikaskolan, klass tre.
Alla barnen i klass tre på Ulrikaskolan hade fått varsin färgglad ballong som de förgyllde avslutningen med.
Skolavslutning på Ulrikaskolan, klass tre.
Skolavslutning Ulrikaskolan,

Hössna skola

Klockan var strax innan åtta på fredagsmorgonen när skolavslutningen på Hössna skola högtidligt nog inleddes till tonerna av nationalsången, spelad på trumpet av Oscar Wildt Appelgren. Efter första versen stämde hela skolan in och lät sången fylla hela den blomsterprydda gården, innan rektor Ingela Alkanius tog till orda.

– Det har varit ett annorlunda år, och vi har lärt oss mycket. Jag är stolt över personalkåren som har hittat så många varianter för undervisningen, säger hon.

När den gemensamma avslutningen avrundades med psalmen Den blomstertid nu kommer, vankades tårta på initiativ av föräldraföreningen.

– Det är verkligen en fantastisk förening, som stöttar skolan så otroligt mycket, säger Ingela Alkanius.

4 bilder
Gården ramades in av nyligen plockade pioner
Sjätteklassarna Tindra Hulander och Mirella Johansson visar upp sina rosor.
Femteklassaren Oscar Wildt Appelgren satte tonen för  skolavslutningen på Hössna skola när han inledde med nationalsången.
Sexorna tackades av med rosor, som delades ut av rektor Ingela Alkanius.
Gården ramades in av nyligen plockade pioner
Sjätteklassarna Tindra Hulander och Mirella Johansson visar upp sina rosor.

Dalstorpsskolan

Avslutning klassvis var vad som gällde i Dalstorp i år. UT besökte årskurs 1, där det bland annat bjöds på levande tipspromenad där eleverna själva var svarsalternativen. De fick sedan tävla i vem var coolast och surast genom att äta en isglass och en citron så snabbt som möjligt. Gabriel Nemet briljerade genom att få alla sju rätt och tog därmed hem segern i tipspromenaden.

Det blev också fika och filmvisning för ettorna innan det var dags att säga tack och hej för det här läsåret.

Sexorna lämnar nu skolan för gott och firade detta med frukost i matsalen. Cider ersatte den i studentsammanhang traditionella champagnen.

– Det ska bli kul att få lära känna lite nya människor till hösten, säger Oliver Brocker, som i augusti ska börja i klass 7 blå på Tranängskolan.

12 bilder
Skolavslutning på Dalstorpsskolan. Årskurs 6 hade ciderfrukost i matsalen.
Det var inte fullt lika roligt som det lät att äta en isglass så snabbt som möjligt. Det kan Lucas Cakir Thor, Leon Torkelsson och Nils Lundgren i första klass på Dalstorpsskolan intyga.
Klass 6 på Dalstorpsskolan hade frukost i matsalen. Oliver Brocker, närmast i bild, ser fram emot att få träffa nya kompisar i Tranemo till hösten.
Kontrad Letoni Björk till vänster är snabbast i första klass med att vissla efter att ha tuggat i sig två mariekex.
Lovisa Svensson var pricksäkrast i bollkastningen.
Gabriel Nemet och Molly Palm Assarsson i tipspromenadtagen.
Axel Oscarsson kastar boll i papperskorg.
Vilda Bengtsson, Alisa Kozlova och Asta Lundblom Nygren hade lite olika uppfattningar om hur lång en minut är.
Saga Modin och Asta Lundblom Nygren klurar på ett svar till tipspromenaden.
Molly Palm Assarsson går tipspromenad.
Lovisa Svensson och Dewin Stark i klass 1 på Dalstorpsskolan.
Gabriel Nemet var en hejare på att gissa rätt och vann tipspromenaden med alla rätt.
Skolavslutning på Dalstorpsskolan. Årskurs 6 hade ciderfrukost i matsalen.
Det var inte fullt lika roligt som det lät att äta en isglass så snabbt som möjligt. Det kan Lucas Cakir Thor, Leon Torkelsson och Nils Lundgren i första klass på Dalstorpsskolan intyga.

Dalums skola

Den omåttligt populära Jerusalema dance challange utgjorde starten för det här årets avslutning på Dalums skola. När de sista dansstegen var tagna var det dags för klasserna att tåga in framför den uppbyggda scenen för en mer traditionsenlig ceremoni.

Psalmer blandades med lite mer moderna dängor som "Sommar, sommar sol" och "Guld och gröna skogar", när varje klass fick varsitt uppträdande inför sina skolkompisar. Det blev dessutom en och annan diktläsning av eleverna, innan det var dags för rektor Magdalena Klippinge att inta scenen.

– När jag stod här förra året sa jag ”Håll ut, allting kommer bli bättre”. Men det blev det inte. Det har varit ett år av mycket smittspridning. Men det vi inte får glömma är att även glädje smittar, säger hon.

Och just glädjen var ingen bristvara på gården. Särskilt inte när det vankades rosutdelning för sexorna, som under fredagen gjorde sin sista dag på Dalums skola.

– Jag vill passa på att tacka er och önska er ett stort lycka till i framtiden, säger Magdalena Klippinge.

6 bilder
Förutom varsin ros fick sexorna dessutom en bok av Dalums hembygdsförening.
Alicia Carlsson och Meja Andersson i femte klass läste upp dikter för resten av skolan.
Rektor Magdalena Klippinge skickade med sina lyckönskningar till sexorna, och betonade att hon såg fram emot att träffa resten av eleverna till hösten.
När läraren Dario Mihajlovic delade ut rosor till sexorna passade han desstuom på att göra en coronaanpassad armbågshälsning.
Förutom varsin ros fick sexorna dessutom en bok av Dalums hembygdsförening.

Blidsbergs skola

Ett par kilometer norr om Dalum var stämningen minst lika festligt när grannskolan i Blidsberg samlades på gården för en avslutning under bar himmel. Rektor Magdalena Klippinge hälsade i sedvanlig ordning alla de sommarlovssugna eleverna välkomna till läsårets sista dag.

Därefter stämde hela skolan in och tog i från tårna till klassikern Idas sommarvisa, som bara var en av de många stämningsfulla melodierna under fredagens ceremoni.

Lagom till sexornas framförande av Peps Perssons sommarhit från 1992 tittade solen fram och förgyllde sångstunden. Den fick dessutom en extra guldkant i form av fyra ukuleles, som ackompanjerade sången.

3 bilder
Med ukuleles i högsta hugg framförde sexorna klassikerna Oh boy.
Vädret svek inte Blidsbergseleverna, som likt de flesta andra i kommunen, höll sin avslutning utomhus.
Med ukuleles i högsta hugg framförde sexorna klassikerna Oh boy.

Ätradalsskolan

Till skillnad från systerskolan Stenbock var alla elever på plats i skolan under fredagens avslutning. Medan sjuorna och åttorna fick hålla sig inom skolans väggar, kunde niorna tack vare det fina vädret breda ut sig på gården – där de firade in sommarlovet klassvis.

Känslorna var lika delar upprymda som melankoliska bland eleverna, som gick från att torka tårar till att skratta i kapp.

– Det känns jätteskönt, men också lite sorgligt. Jag kommer ta med mig massor av bra minnen från Ätradal, säger Isabell Mentu i 9C.

Då bergsprängaren lyste med sin frånvaro hade eleverna fått lov att rulla in en a-traktor på baksidan. Allt för att få till den där festliga stämningen som hör skolavslutningen till.

– Klart de ska få spela musik en dag som denna, säger rektor Beleen Wisén Hansson och skrattar till när hennes röst drunknar i volymen från de dundrande högtalarna.

– Jag är glad för niornas skull. De fick den avslutningen de förtjänar, det känns så kul att det kunde bli någonting, säger hon.

8 bilder
Klass 9C hade frukost i solskenet med klassföreståndarna Susanne Baihofer och Ann Unell.
En a-traktor hade tagit plats på innergården som ett substitut till den bergsprängare som förgyllde torsdagens spex på skolan.
Selma Berglund, Anton Lundgren, Rebecca Pettersson och Lelas Ahmad i 8D såg fram emot det stundande sommarlovet.
Isabell Mentu hade lite delade känslor inför avslutningen, men tyckte framför allt att det skulle bli skönt med lite ledighet.
Ludvig Rask och Abbas Ghasemi ska båda läsa på Tingsholmsgymnasiet i höst. ”Det ska bli kul att testa på det nya livet, och börja ny skola”, säger Ludvig.
Rasmus Mentu och Alexander Nyman i 9C, tillsammans med matteläraren Victor Bagger.
Klass 9C hade frukost i solskenet med klassföreståndarna Susanne Baihofer och Ann Unell.

Marbäcks skola

Som för alla andra var det andra året med en något annorlunda avslutning. På behörigt avstånd utanför staketet stod några stolta föräldrar och bevittnade avslutningsceremonin som hölls på gården utanför skolan.

Marie Friberg, musiklärare och klasslärare i årskurs 1, kunde konstatera att vädret i alla fall var med dem.

Och precis när sexorna intog scenen för att framföra Lalehs Goliat, så bröt också solen igenom det morgongrå molntäcket och satte den där lilla extra guldkanten på tillställningen.

Tvåorna tog också ton och sjöng Idas sommarvisa innan sexorna önskades lycka till i framtiden och tackades av med varsin ros.

9 bilder
Skolavslutning 2021, Marbäcks skola
Avslutningsceremonin inleddes med att sexorna tågade in med flaggor i högsta hugg.
Skolavslutning 2021, Marbäcks skola
Skolavslutning 2021, Marbäcks skola
Skolavslutning 2021, Marbäcks skola
Alla elever som nu lämnar skolan avtackades med en ros.
Skolavslutning 2021, Marbäcks skola
Skolavslutning 2021, Marbäcks skola
Skolavslutning 2021, Marbäcks skola
Skolavslutning 2021, Marbäcks skola
Avslutningsceremonin inleddes med att sexorna tågade in med flaggor i högsta hugg.

Vegby skola

Varje klass hade fått rösta om vilken sång de skulle framföra under avslutningen. Det blev så klart framträdanden med solklart sommartema. Men mest slående är nästan vilken betydelse artisten Lalehs texter har fått för barn runt om i hela landet. Precis som i Marbäck hade också Vegby-elever valt att sjunga hennes Goliat. ”Vi ska aldrig skada varandra mer… vi ska göra jorden hel” är väl det finaste budskap man kan framföra på en skolavslutning.

Rektor Anna Andersson skickade med några värmande ord till såväl elever som lärare.

”Jag vill tacka alla lärare för ett fantastiskt jobb. Men vad vore skolan och fröknarna utan elever. Ett år till har gått, ni har växt inombords och blivit ett år klokare. Jag önskar er ett underbart sommarlov”.

Den avslutande nationalsången sjöngs i ett rasande tempo. Kan man gissa att eleverna hade bråttom att gå på sommarlov?

6 bilder
Skolavslutning 2021, Vegby skola
Även på Vegby skola hölls avslutningen på skolgården. Föräldrarna fick hålla sig på behörigt avstånd vid gungorna.
Skolavslutning 2021, Vegby skola
Skolavslutning 2021, Vegby skola
Sexorna tackas av med en ros och rektor Anna Andersson kör med coronasäker handskakning.
Skolavslutning 2021, Vegby skola
Skolavslutning 2021, Vegby skola
Även på Vegby skola hölls avslutningen på skolgården. Föräldrarna fick hålla sig på behörigt avstånd vid gungorna.

Föräldrakooperativet Vistaholm

Redan under torsdagen smygstartade Vistaholmseleverna sitt sommarlov. Det efter en stämningsfull ceremoni med mycket sång och instrumentala uppträdanden. När rektor Margareta Liljas sommartal var över guidade eleverna sina föräldrar över skolgården och visade upp vårterminens temaarbete som bland annat kretsade kring världsdelar.

Föräldrakooperativet Vistaholm hade sin avslutning redan under torsdagen.
Föräldrakooperativet Vistaholm hade sin avslutning redan under torsdagen.
Foto: Privat

Läs mer