Annons
Nyheter

Kraftig ökning av förtidsröstning

Förtidsröstningen har ökat kraftigt i Ulricehamns kommun jämfört med förra valet. Plus 20 procent under de första två veckorna.
Nyheter • Publicerad 11 september 2014

Förtidsröstningen har pågått i två veckor och avslutas nu på lördag. Ända till dess går det att förtidsrösta – i stadshuset eller i den mobila valbussen. Men på söndag, valdagen, är det röstning i vallokal som gäller.

Hittills har 3 806 väljare utnyttjat möjligheten att rösta i förtid jämfört med 3 175 motsvarande period valet 2010. Det innebär 631 fler, eller en ökning med nästan exakt 20 procent.

Annons

– En tanke med förtidsröstningen är väl att valdeltagandet totalt ska öka, men det är svårt att säga än om det blir så eller om folk som ändå skulle ha röstat bara väljer att göra det tidigare, säger Maria Bursell, som administrerar valarbete och rösträkning i Ulricehamns kommun.

Svar på frågan om det blir en ökning får vi först när alla förtidsröster är räknade, vilket sker onsdag efter valet. Då ser man också det slutliga valresultatet.

I går eftermiddag började sorteringen av de första nästan 4 000 förtidsrösterna. Alla valkuvert ska sorteras efter vilket av kommunens tolv valdistrikt de tillhör – sex finns i centralorten, lika många utanför. I stadshusets sessionssal hade Maria Bursell, Agneta Isaksson, Mona Brolin, Sigbritt Anell och Anita Dalengren fullt upp med att lägga kuverten i rätt högar.

– Jag hoppas att vi ska hinna med alla som kommit hittills under dagen, sedan får vi sortera varje dag fram till valet, även lördag, berättade Maria Bursell.

Det går fortfarande att förtidsrösta i stadshusets entréhall. Öppettiderna resten av veckan är torsdag-fredag klockan 10-18, lördag klockan 10-14.

Man kan också förtidsrösta i valbussen, en specialinredd mindre buss som åker runt i kommunen. I dag, torsdag, står den först parkerad vid ”busstorget” i Köttkulla klockan 15–16.30, sedan vid byaträffen i Liared klockan 18–20.

I morgon, fredag, finns bussen vid Tingsholmsgymnasiet klockan 11–13, sedan vid Tvärreds skola klockan 18–20.

På lördag finns bussen på parkeringen vid Lager 157 klockan 11–16.

På valdagen 14 september är vallokalerna öppna klockan 8–20.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons