Annons
Nyheter
Trots den milda inledningen på vintern ligger kostnaderna för snöröjning på ungefär samma nivå som under de senaste åren.
Nyheter • Publicerad 6 januari 2014
Dammar igen?Snöplogarna hos Ueab står oanvända i väntan på ett eventuellt vinterväglag.
Dammar igen?Snöplogarna hos Ueab står oanvända i väntan på ett eventuellt vinterväglag.Foto: Christer Seldevall

Under i stort sett hela november-december har vintern lyst med sin frånvaro i trakterna av Ulricehamn. Bortsett då från en våldsam snöstorm en vecka i december.

Men den som tror att den hittills milda vintern ger klirr i kassan för Ulricehamns Energi AB, tror fel. Preliminära siffror visar att kostnaden för snöröjning samt halkbekämpning under november och december 2013 ligger på ungefär samma nivå som motsvarande period tidigare år.

Annons

Även om man tycker att 2013 års slut var mild så var vintern i början av året ”riktig vinter”. Och eftersom budgetåret börjar i januari, så blir det alltså totalkostnaden för året som räknas.

– Sett till kostnaderna för snöröjning och halkbekämpning var även november-december relativt lika året innan, säger Bengt-Göran Andersson, tillförordnad vd Ulricehamns Energi AB.

– Vi hade en hel del halkbekämpning november-december samt snöstormen som till och med gjorde att vi fick ”bära” ut snö ur en del villaområden för att få gatorna farbara. Detta kostade extra mycket.

Det är alltid fler vintermånader i början av året än i slutet. Så om 2014 blir mild någon månad eller mer så ger det bättre effekt på ekonomin än en mild decembermånad.

– Detta gör att 2014 än så länge ser bra ut ur vinterväghållningssynpunkt. Men det har ju inte gått många dagar ännu så det är väl lite tidigt att dra några slutsatser.

Vad skulle hända om det något år blir ”pengar över” vad den summa som budgeterats för vinterväghållning?

– Det har inte hänt under de senaste tre åren. Jag tror att om en liten summa skulle blivit ”över” så hade den satsats på allmänt gatu- och vägunderhåll, säger Bengt-Göran Andersson.

Kostnader

Det är Ulricehamns Energi AB som genom att avtal med Ulricehamns kommun svarar för snöröjning och halkbekämpning i Ulricehamn. De ungefärliga kostnaderna för detta har sett ut på följande sett, de senaste åren:

2011

November - kostnad 125 000 kronor

December - kostnad 500 000 kronor

Totalt hela året 2011 kostnad 5,4 miljoner kronor. Kommunen sköt till extra pengar.

2012

November - kostnad 100 000 kronor

December - kostnad 900 000 kronor

Totalt hela året 2012 kostnad 4,0 miljoner kronor. Kommunen sköt till extra pengar.

2013

November - kostnad 100 000 kronor

December - kostnad 600 000 kronor är en uppskattad summa då inte alla fakturor och kostnader är inne ännu.

Totalt hela året 2013 kostnad 4,1 miljoner kronor med reservation att december är en uppskattad kostnad då alla fakturor och kostnader ännu inte är bokförda

Kommunen kommer förmodligen att få skjuta till pengar även för 2013.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons