Köptroheten ska öka
I förra veckan hölls ett stormöte där riktlinjerna för satsningen drogs upp. Namnet på projektet kan ses som en anspelning på det politiskt uppsatta målet 25 000 invånare år 2020. Idén som projektet bygger på föddes hos Ann-Katrin Svahn på Ulricehamns Tidning.
– Det var då, under värsta lågkonjunkturen, som jag började fundera över vad som kan göras, berättar hon.
Lågkonjunkturen var en faktor. Möjligheterna till utveckling av handeln i samhällen med mindre än 25 000 invånare en annan. Dessutom föreställningen att det under en lågkonjunktur gäller att vänta och se när vändningen kommer.
– Min tanke var att man kanske ska göra något i stället för att bara vänta, säger Ann-Katrin Svahn.
Sagt och gjort. Ann-Katrin Svahn hörde sig för hos andra företagare i Ulricehamn. Ett positivt bemötande resulterade i att reklambyrån IPM kopplades in. Byrån har erfarenhet av att arbeta med varumärkesbyggande och kommunikation.
– Förutom att det är ett uppdrag som vi kommer att arbeta med, går vi in i detta med en lokalpatriotisk inställning, säger Jesper Fritzon vid IPM. Vi, liksom alla andra, vill ha ett levande samhälle.
Ann-Katrin Svahn framhåller att till skillnad från tidigare ansatser som syftat till att öka handeln i Ulricehamn är detta en professionell satsning.
– Vi insåg att det behövs specialistkunskap för att detta ska bli ordentligt gjort. Viktigt är också att projektet bygger på att alla som är med satsar egen tid och eget engagemang. Dessutom är man med och finansierar genomförandet.
En investering, således?
– Precis. Det är också det som talar för att detta kommer att lyckas, säger Ann-Katrin Svahn.
– Vi kommer inte att titta på hur andra har jobbat, istället ska detta resultera i ett koncept som är unikt för Ulricehamn.
Vilka är då hindren för att projektet ska bli av?
– Det handlar om att titta på mänskliga behov och hur de kan tillfredsställas. Här gäller det att ibland läsa mellan raderna i de önskemål som kommer till uttryck. Vi kommer att ge oss ut på outforskad mark, vilket är lite nervigt för alla parter, säger Jesper Fritzon.
– Samtidigt handlar det om att samla allas våra krafter så att alla verkar mot ett gemensamt mål. Då får vi ett verkligt genomslag.
Det är Cityföreningen som äger projektet, vilket pågår under perioden 2010-2012. Det är indelat i tre faser:
? Våren 2010 - Lyssna
Här ska de verkliga argumenten för lokal handel och ökad köptrohet hittas.
Coachning, utbildning, analys och scenariobeskrivning är några av inslagen.
? Hösten 2010 - Hitta
Här ägnas man sig åt att paketera erbjudandet och budskapet. Även här ingår coachning och utbildning. Dessutom jobbar man med reklamkoncept och gemensam profil samt en varumärkes- och kommunikationsplattform.
? 2011-2012 - Agera
Nu är det dags att agera utifrån den gemensamma plattformen.
Inslagen här består av coachning, reklam och aktiviteter samt utveckling av erbjudanden och butiker.
För projektet finns en preliminär budget på två miljoner kronor.
Fram till den 18 februari har företagare och andra intressenter på sig att ge besked om deltagande.