Nyheter

Kontrollansvarig måste gå kurs

När den nya plan- och bygglagen börja gälla måste varje bygge ha en certifierad kontrollansvarig. Jan-Christer Johansson ska snart gå på kurs och lära sig de nya reglerna.
Nyheter • Publicerad 19 mars 2011

I dag ska varje nybygge eller ombygge ha en kvalitetsansvarig. Från och med den 2 maj, när den nya plan- och bygglagen börjar gälla, byter det namn och kallas kontrollansvarig. En av skillnaderna är att den kontrollansvariga måste vara en oberoende person. Det går alltså inte att själv vara ansvarig för sitt eget bygge.

Jan-Christer Johansson är byggnadsingenjör och har jobbat inom byggbranschen i 35 år. Som entreprenör får han många uppdrag som kvalitetsansvarig. Den nya lagen innebär förändringar för hans del. I torsdags anmälde han sig till en kurs för att bli certifierad kontrollansvarig. För att få göra tentamen och bli certifierad måste personen ha en relevant utbildning i grunden och minst tio års byggerfarenhet. Jan-Christer Johansson beskriver förändringarna som ett steg framåt.

– Om man är kvalitetsansvarig på sitt eget bygge är det nog lätt att se genom fingrarna ibland. Jag har själv inte sett något sådant här, men risken finns ju, säger han.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.