Annons
Nyheter

Konkurrensverket utreder revisorerna

Konkurrensverket ska utreda om Ulricehamns kommuns revisorer har brutit mot reglerna för upphandling.
Nyheter • Publicerad 16 januari 2014

Det var i måndags som Konkurrensverket fattade beslut om att gå vidare med ett tips som inkommit till myndigheten om att det har skett otillåten så kallad direktupphandling i Ulricehamns kommun.

Angelo Skog är chef för Konkurrensverkets tipsfunktion:

Annons

– Vi har prioriterat det för vidare utredning. Sedan vad det kommer resultera i vet vi inte. Frågan är här om man har iakttagit upphandlingsreglerna i det här fallet eller om man har gjort någon form av överträdelse.

Enligt tipset ska kommunrevisionen i Ulricehamns kommun sedan 2011 ha direktupphandlat konsulttjänster utan konkurrensutsättning, trots att värdet på köpen överstiger de beloppsgränser som finns enligt Lagen om offentlig upphandling.

Mats Jönsson, ordförande för kommunrevisionen, säger till UT att de förstås alltid följer reglerna så gott det bara går. Han utgår från att så har skett även i det här fallet.

– Vi har handlat i god tro att vi har följt reglerna. Men sedan kan jag inte fullt ut förutsäga om vi har missat någon detalj.

Björn Isaksson, kommunens inköpscontroller, har inte fördjupat sig i det aktuella fallet men säger att en granskning av Konkurrensverket generellt sett inte är något att bekymra sig för utan att det tvärtom kan vara positivt.

– Har man gjort något fel får man ju det påtalat och kan rätta till det.

Han tillägger att det som skulle kunna vara negativt är om kommunen fälls i förvaltningsrätten. Då kan man åläggas att betala upphandlingsskadeavgift på upp till tio procent av värdet för de felaktigt inköpa tjänsterna.

En direktupphandling är alltså en upphandling där man inte tar in anbud. Den gränsen har varit om värdet understiger 284 000 kronor men ändrades vid årsskiftet till 270 964 kronor.

Revisorernas totala kostnad för konsulttjänster är över det beloppet, 800 000 kronor 2011 och cirka 500 000 de två senaste åren. Men en del av dessa belopp har upphandlats med anbud. I normalfallet får inte belopp delas upp för att undvika lagen om upphandling, men i en del fall kan en uppdelning vara tillåten och till och med nödvändig.

Det är oklart när Konkurrensverket kan vara klar med sin utredning.

Revisionen och upphandling

Kommunrevisionen består av fem ledamöter som utses av kommunfullmäktige. Deras uppdrag är att granska kommunens verksamhet med avseende på sådant som ekonomi, laglighet och kvalitetsuppföljning. Revisorerna lämnar bland annat årligen en revisionsberättelse som är en granskning av verksamheten under föregående år. De lämnar också rapporter inriktade på olika frågor som de valt att granska närmare.

Offentlig upphandling är en process för inköp som görs av offentlig sektor, och som regleras av speciella regler.

Syftet är att alla som vill få ett kontrakt ska behandlas lika.

Valet av leverantör skall ske på affärsmässig grund och göras hos den leverantör som erbjuder den bästa varan för det bästa priset.

Ett undantag är om värdet av ett inköp understiger 270 964 kronor. Då kan det göras en så kallad direktupphandling där man inte behöver ta in anbud.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons