Annons
Nyheter

"Komplicerat läge" tycker M och C

Samtliga borgerliga partier utom C backar i kommunvalet. De borgerliga tillsammans får ingen egen majoritet. Ett nytt parti gör entré och kniper tre mandat, SD växer från tre till fyra.
– Ett komplicerat läge, konstaterar både nuvarande kommunalrådet Lars Holmin (M) och hans företrädare Roland Karlsson (C)
Nyheter • Publicerad 16 september 2014
Foto: 

Moderaterna gör visserligen ett betydligt bättre val lokalt än till riksdagen – minus 1,8 procentenheter mot minus 6,7 – men partiet tappar ändå ett fullmäktigemandat.

För allianskamraterna KD och FP går det ännu sämre – FP halverar sina mandat – från fyra till två. KD tappar ett och har två kvar.

Annons

Om M, C, FP och KD slår sig samman får de 24 av fullmäktiges 49 mandat. För absolut majoritet krävs alltså samarbete med något annat parti. Och trepartialliansen utan C får bara 14 mandat.

Lars Holmin beklagar tillbakagången för FP och KD:

– Det är väldigt tråkigt. Vi har haft ett mycket bra samarbete med FP och KD, men det räcker inte ända fram, så är det, säger Lars Holmin, som ändå är nöjd med det egna partiets val:

– Vi lyckades stå emot trenden i riket. Jag trodde det skulle bli en större nedgång och tolkar det som att en majoritet av väljarna ändå tycker att kommunen är på rätt väg. Min starka förhoppning är nu att vi kan få till en lösning som innebär att vi kan fortsätta på den vägen.

Med dig som kommunalråd?

– Det viktigaste är inte att jag sitter som ordförande i kommunstyrelsen, utan att kommunen fortsätter framåt.

Holmins företrädare på kommunalrådsposten, Roland Karlsson (C) är också nöjd med det egna partiets insats som ledde till ett nästan oförändrat resultat – minus 03 procentenheter – jämfört med komunvalet 2010. Eftersom Moderaterna backade mer innebär det att Centern återtar ställningen som största borgerliga parti.

Roland Karlsson har inte gjort någon hemlighet av att hans parti helst ser en återgång till tidigare uppgörelse mellan de fyra borgerliga – en allians där det största partiet får kommunalrådsposten. Han menar att detta i alla fall måste finnas med i den kommande diskussionen mellan partierna.

Både Roland Karlsson och Lars Holmin konstaterar att det läge som uppstått lokalt är ganska komplicerat. De borgerliga har, för första gången sedan kommunen bildades, ingen egen majoritet, de tre partier som ingått i den minoritet som styrt utan Centern går alla tillbaka, ett nytt parti gör entré med tre mandat, Sverigedemokraterna stärker sin ställning, om än inte alls så kraftigt som i riksdagsvalet.

Det kommer troligen att krävas nya former av samverkan, är deras slutsats.

Annons

– Det är en annorlunda politisk situation, konstaterar Holmin.

Något i valresultatet som förvånar er?

– Jag är lite förvånad över att inte Miljöpartiet gick fram, vare sig på riks- eller lokal nivå och att Folkpartiet backar så mycket lokalt, trots att de gjort en bra valrörelse, säger Roland Karlsson, som tror att Nya Ulricehamn har påverkat resultatet genom att locka en del missnöjesväljare, som annars skulle ha röstat på SD.

Lars Holmin är inne på samma spår:

– Jag trodde att Miljöpartiet skulle gå fram, men den gröna vågen verkar ha gått över. Sen är det ju bara att gratulera Nya Ulricehamn, som jag tror har tagit röster lite överallt. Jag trodde nog också att SD skulle bli ännu större och jag är nöjd med att vi har lyckats hålla tillbaks dem.

– Sen kan jag inte riktigt förstå den stora tillbakagången för KD och FP. Speciellt folkpartiet har gjort en stark valrörelse och haft väldigt tydliga budskap, det brukar gå hem.

Vissa diskussioner har redan startat mellan åtminstone några av partierna, men innan de sista 300 poströsterna har räknats och personvalet är klart, vilket kan ta lite tid, vill ingen binda upp sig för några samverksansformer.

– Nu är det förhandlingar som gäller. Det blir inte enkelt, men spännande, säger Lars Holmin.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons