Annons
Nyheter
Ulricehamns kommun riskerar nu att stämmas av barn- och elevombudet vid Skolinspektionen. Kravet från myndigheten kan bli det största någonsin som riktats mot en kommun som ersättning för kränkande behandling av en enskild elev.
Nyheter • Publicerad 26 oktober 2010

Det är ett långdraget ärende som nu kan komma att avgöras genom en rättslig prövning. Redan för över ett år sedan krävde barn- och elevombudet att Ulricehamns kommun ska betala ut ett skadestånd på 432 500 kronor för att ha brutit mot lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling. Skadeståndskravet är det största i Sverige som hittills varit aktuellt vid den här typen av ärenden.

Kommunen vägrade och en dialog mellan kommunen och barn- och elevombudet har pågått sedan dess.

Annons

I fredags fick kommunen del av ett underlag till stämningsansökan från barn- och elevombudet. Enligt ansökan står kravet på ersättning kvar.

Men kommunen har efter en genomgång av ärendet nu kommit fram till att det inte finns förutsättningar att lösa ärendet genom en förlikning.

Det betyder att det nu är upp till barn- och elevombudet att driva kravet mot kommunen vidare i en rättslig process.

– Vi anser att det är av stor vikt att frågan får avgöras i en opartisk instans, säger Göran Nyman, skolchef i Ulricehamns kommun. I övrigt vill jag inte närmare kommentera ärendet just nu.

Under den process som föregått beskedet nu har Ulricehamns kommun diskuterat ärendet med bland annat Sveriges kommuner och landsting samt med juridisk expertis.

Tove Björnheden, som handlägger ärendet vid barn- och elevombudet, fick under måndagseftermiddagen del av kommunens svar. Något besked huruvida man driver ärendet vidare kunde hon dock inte ge.

Det var den 2 april 2008 som barn- och elevombudet fick in den aktuella anmälan.

Det var en förälder som uppgav att hennes son, som då gick i årskurs åtta vid resursskolan Stenbock i Ulricehamn, utsatts för kränkande behandling av lärare och andra elever vid skolan.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons