Annons
Nyheter

Kommunens miss kostade 225 000

Boverket lovade Tranemo 225 000 kronor för att kommunen skulle få snurr på vindkraftsplaneringen.
Men kommunen glömde att redovisa sitt arbete – och nu fryser pengarna inne.
Nyheter • Publicerad 17 januari 2011

– Ja, det är en miss vi gjort, det har helt enkelt glömts bort, konstaterar förre kommunchefen Arne Willhammar.

Redan sommaren 2007 sökte Tranemo kommun pengar hos Boverket. Pengar som skulle användas till att undersöka förutsättningarna för vindkraftsutbyggnad i kommunen.

Annons

Och Boverket lovade att ställa upp med 225 000 kronor. Men ett antal krav skickades med.

Senast 31 december 2009 måste det som gjorts vara redovisat till Boverket. Och en ansökan om utbetalning måste ha skickats från Tranemo till Boverket.

Fast inget hände och i juni 2010 tog Boverket kontakt med Tranemo. Ett brev skickades tillbaka och i det påpekade kommunen att verkets krav inte nått fram till rätt mottagare hos kommunen.

Dessutom spurtade Tranemo kommun med sitt vindkraftsarbete. Och den 21 december 2010 skickades uppgifter om det som gjorts och en ansökan om utbetalning till Boverket. Alltså ett år för sent.

Men samma dag, den 21 december, kom beslutet från Boverket. ”Boverket finner att Tranemo kommun inte uppfyller villkoren i Boverkets beslut”. Och därmed togs löftet om de 225 000 kronorna tillbaks.

– Fast vi vet inte hur det kommer att sluta. Vi kommer att ta ny kontakt, säger Arne Willhammar.

I den nya skrivelsen berättas om det arbete Tranemo lagt ner på sin vindbruksplan. Ett arbete där notan slutar på 340 000 kronor.

– Det är en del konsultarbete, men framförallt är det vår egen arbetstid som använts – och det är ett stort antal timmar.

Varför missade ni kraven från Boverket?

– Det handlar helt klart om den mänskliga faktorn.

Annons

Vad har ni lärt er av den här dyrköpta erfarenheten?

– När jag nu lämnat kommunchefsposten så är det jag som får ansvaret för den här typen av ärenden. Och detta är något som jag tar med mig in i det uppdraget.

Magnus Josefsson/BT

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons