Enligt energibolagets vd Per Ingloff kom initiativet från köparen, Lunds Energikoncernen AB.
– De har visat intresse ett antal gånger. Den här gången tyckte vi att priset var sådant att vi fick överväga det. Vi tyckte fördelarna var större än nackdelarna.
Ett av huvudmotiven med affären för energibolagets del är att man skulle få pengar till framtida investeringar i stadsnätet. Bland annat handlar det om att man vill investera för att minska risken för elavbrott men dessutom är viss utbyggnad nödvändig.
Enligt Per Ingloff är det alltid en viss risk med elhandel och genom denna affär minskas risken för energibolaget. Dessutom tror han att 7H-Kraft nu kan klara sig bättre.
– Man får lite större resurser och kanske kan agera mer offensivt.
På frågan om det finns några nackdelar med affären säger Per Ingloff att energibolaget visserligen behåller lite inflytande på 7H-Kraft men att man ändå förlorar en möjlighet att påverka.
Kunderna tror han dock inte kommer märka något alls av affären.
– Vi har ingen avsikt att det ska märkas för kunden, tvärtom kanske de genom en större ägare snarare kan utöka sitt serviceutbud.
7H-Kraft bildades av UEAB i samband med att elmarknaden avreglerades 1996, då man inte längre fick bedriva elhandel och elnät i samma bolag. Bolaget bildades tillsammans med Östra Kind- och Sandhult-Sandareds elektriska föreningar.
För att få in kompetens på vissa områden lät man Lunds Energikoncernen AB köpa in sig 1999 och de vill alltså nu köpa hela bolaget.
Ett avtal har godkänts av energibolagets styrelse men politikerna måste godkänna detta för att det ska bli giltigt.
UEAB väntas få cirka åtta miljoner för sina 20 procent av 7H-Kraft.