Annons
Nyheter
Ulricehamns kommun ska nu göra en ny inventering av olika mobiloperatörers täckning i kommunen.
Resultaten kommer att läggas ut på kommunens hemsida.
Nyheter • Publicerad 28 januari 2014

Efter att UT i höstas rapporterat om dålig mobiltäckning runt om i kommunen reagerade den politiska ledningen för Ulricehamns kommun.

Dålig täckning är inte acceptabelt, och det av flera skäl, menade man. Det inverkar negativt på boende, företag, inflyttning och så vidare. Därför skulle kontakter tas med mobiloperatörer för att diskutera frågan i syfte att få till en förbättring.

Annons

Två möten bokades, ett med Telia och ett med Telenor, två av de större operatörerna. Det sistnämnda bolaget är kommunen kund hos. Vilket innebär att kommunens anställda som har mobil, använder Telenor för sina mobilkontakter.

- Men Telenor ställde in mötet, det hade ingen möjlighet att komma. Vilket naturligtvis var tråkigt, säger Lars Holmin (M), kommunalråd i Ulricehamns kommun.

– Jag tycker det är iögonfallande att bolaget inte anser sig ha möjlighet att träffa oss. Trots allt Ulricehamns kommun kund hos dem, säger Mattias Josefsson (S), oppositionsråd.

Däremot blev mötet med Telia av. Utifrån detta möte är tongångarna mer positiva, från de två kommunpolitikerna.

– Jag uppfattade att de lyssnade och tog till sig av det vi sa. Samtidigt hade de glädjande nyheter var gäller kommande utbyggnad, säger Lars Holmin.

Enligt beskedet kommer Telia under första kvartalet 2014 påbörja utbyggnad av 4G-nätet med avsikten att täcka hela kommunen. Samtidigt vill bolaget att de abonnenter som saknar täckning, meddelar detta till Telia via bolagets hemsida.

Mattias Josefsson är kritisk till att bolaget lägger över ansvaret på abonnenterna att anmäla bristande täckning.

– Det är en sak om en enskild person saknar täckning, då kan man tänka sig att han eller hon hör av sig. Men här handlar det om hela kvarter. Då tycker jag det är rimligt att bolaget tar ansvar för de bristerna. Att delar av Vegby, Rånnaväg och vissa andra orter saknar täckning duger inte.

Mot bakgrund av detta kommer Ulricehamns kommun nu under våren att låta göra en ny undersökning av täckningen runt om i kommunen (UT har nyligen berättat om en tidigare sådan mätning).

Det är kommunens IT-bolag som i samarbete med LBC - som sköter hämtningen av hushållsavfall - kommer att genomföra mätningen. Även täckningen i Svenljunga och Tranemo kommuner ska kartläggas.

Annons

Resultaten i Ulricehamns kommun kommer fortlöpande att läggas ut på kommunens hemsida.

– Mobiltelefon är en viktig del i infrastrukturen. Genom att vi som kommun redogör för mätresultaten, kan det i viss mån öka pressen på operatörerna, säger Lars Holmin.

- När vi lägger ut resultaten använder vi oss av den konsumentmakt vi som enskild kommun har möjlighet till, säger Mattias Josefsson.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons