Kommunen i domstol om vattentäkt
Så var det, något tillspetsat, när frågan om en eventuell ny grundvattentäkt norr om Ulricehamn diskuterades i mark- och miljödomstolen på torsdagen.
Bakgrunden är att den nya motorvägen ska byggas precis bredvid en av kommunens nuvarande vattentäkter, den vid Vistavallen. Därför behöver den enligt kommunens energibolag Ulricehamns energi AB ersättas med en ny. Den bästa platsen som Ulricehamns energi AB har hittat, med hjälp av ett konsultföretag, är vid Källeberg ungefär fem kilometer norr om Ulricehamn.
Men flera fastighetsägare och företaget Ulricehamns betong AB har haft synpunkter på val av plats, och därför satt man alltså i Stadshuset inför mark- och miljödomstolen. På ena sidan satt Marie Ström och Konrad Samuelsson från Ulricehamns energi AB med juridiska ombud och experter.
På den andra satt tre berörda fastighetsägare samt vd Fredrik Gustafson från Ulricehamns betong AB.
Ulricehamns energi började med att lägga fram sin sak.
Formellt handlar det om att Ulricehamns kommun och Ulricehamns energi AB ansöker om ”tillstånd att för vattenförsörjning bortleda grundvatten från uttagsbrunn på fastigheten Källeberg 1:1.
Ulricehamns energis juridiska ombud tryckte bland annat på att den nya vattentäkten är den bästa platsen och att den behövs för att trygga en säker vattenförsörjning ifall någon av de andra två vattentäkterna fallerar.
Energibolaget tog också upp att man förmodligen tvingas stänga vattentäkten vid Vistavallen innan den nya vid Källeberg kan öppnas, om man nu får tillstånd för det. Vilket alltså ställer kommunens vattenförsörjning i ett osäkert läge.
– Det här är av största allmänna intresse. Enligt sökandens förmenande överväger fördelarna klart eventuella kostnader och nackdelar, sade Ulricehamns energis juridiska ombud Ted Wennerqvist.
– Vi motsätter oss, sade Ulricehamns betongs VD Fredrik Gustafson när turen kom till honom att ange sin inställning till planerna.
De tre närvarande fastighetsägarna var främst oroliga för en sjunkande grundvattennivå.
Ulricehamns energi försäkrade att någon sådan risk inte fanns men åtog sig ändå att ta med de berörda brunnarna i kontrollprogrammet, alltså att kontrollera nivåerna regelbundet. Med detta lät sig fastighetsägarna nöja sig för tillfället.
Men Ulricehamns betong var mer oroliga än så. Fredrik Gustafson sa att han också vill se en säker vattenförsörjning för kommunen men tryckte sedan framförallt på att vattentäkten och det medföljande vattenskyddsområdet innebär en stor osäkerhet för företaget, detta i ett läge när man precis har expanderat och står inför ytterligare expansion.
– Vi är rädda att detta kan få framtida konsekvenser för oss som vi i dag inte kan överblicka, sa han.
Fredrik Gustafson tyckte inte heller att han fått tillräckligt information, till exempel om andra alternativ till Källeberg. Han var också kritisk till att man nu flyttar vattentäkten till ett område som är tänkt att bli industriområde.
– Jag har hört att man kan behålla vattentäkten vid Vistavallen men att det är politiskt och psykologiskt omöjligt.
Ulricehamns energi vidhöll då att Vistavallen i praktiken inte är ett alternativ med tanke på säkerheten och den nya vägen, och att Källeberg är den bästa platsen som finns att tillgå för en ny vattentäkt och att den inte strider mot detaljplanen.
– Vår bedömning är att det här inte kommer innebära så stora konsekvenser att det påverkar er verksamhet. Definitivt inte vattenuttaget och inte vattenskyddsområdet heller, sa Ted Wennerqvist.
Efter nästan två timmars förhandling avrundade rättens ordförande Peter Ardö genom att konstatera att rätten i det här fallet inte behövde åka till platsen för att se den med egna ögon.
– Där finns inget att se, sa han.
– Där håller jag inte med, sa en av fastighetsägarna. Ulricehamn är en mycket vacker plats.
Vilket rättens ordförande höll med om, innan han slutligen meddelade att dom är att vänta inom två månader.