Nyheter

Kommunen får bakläxa om färdtjänstupphandling

Det var fel av Ulricehamns kommun att låta Borås taxi AB vinna färdtjänstupphandlingen. Det konstaterar Förvaltningsrätten i Jönköping nu i en dom.
Nyheter • Publicerad 5 augusti 2014

Det är Ulricehamns taxi som har skött färdtjänsten i Ulricehamn sedan många år tillbaka. Det var också Ulricehamns taxi som överklagade kommunens beslut att efter en upphandling låta Borås taxi AB ta över färdtjänsten.

Olle Broberg som är kontaktperson för Taxi Ulricehamn är glad över domen.

– Vi är de enda som är kvar i upphandlingen. Som vi ser det har vi fått det här nu, säger han.

Kommunen kan förstås överklaga domen, eller välja att göra om upphandlingen, men han säger att han ändå är glad eftersom detta är ett steg i rätt riktning. Framförallt är han glad att ärendet kommer närmare ett definitivt avgörande med tanke på de som använder färdtjänsten.

Han säger att många av dem har ett stort beroende av trygghet och kontinuitet. Och osäkerheten kring vem som ska köra är jobbig.

– Vi är glada att det har kommit så här långt. Som vi ser det är det tydligt och klart nu att det bara är vi som är kvar.

Den senaste upphandlingen kom till efter att Ulricehamns taxi och Ulricehamns kommun blev oense om det dåvarande avtalet. Parterna kom dock överens och samtidigt bestämde man att göra en ny upphandling.

Förutom Ulricehamns taxi lämnade Borås taxi AB alltså in anbud.

Kommunen tog beslut om att Borås taxi AB vann upphandlingen. Men Ulricehamns taxi överklagade beslutet eftersom man ansåg att bolaget inte uppfyllde alla krav som ställdes i upphandlingen. Nu har alltså Förvaltningsrätten i Jönköping gett Ulricehamns taxi rätt.

Rätten skriver i domen att kommunen har låtit Taxi Borås komplettera sitt anbud och låtit det gå vidare till utvärdering, trots att bolaget inte har uppfyllt obligatoriska krav som uppställts i det så kallade förfrågningsunderlaget. Därmed har kommunen brutit mot likabehandlingsprincipen och Taxi Ulricehamn riskerar att lida skada av detta.

Förvaltningsrätten skriver:

"Anbud som inte uppfyller samtliga ska-krav ska inte beaktas vid utvärderingen. Kommunens agerande har lett till att bolaget har lidit eller riskerat att lida skada samt att det därmed finns grund för att förordna om ingripande enligt LOU."

Rätten skriver vidare att en ny utvärdering ska ske där endast de anbud som uppfyller samtliga ska-krav ska beaktas. Och kvar att utvärdera finns alltså bara anbudet från Taxi Ulricehamn.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.