Nyheter

Kommunen bryter mot socialtjänstlagen

Socialstyrelsen riktar hård kritik mot Ulricehamns kommun för att inte följa lagstiftningen.
Nyheter • Publicerad 14 maj 2010

Det är en förälder klagat över vård- och omsorgsnämndens bristande hantering av en ansökan om hjälp med att klara skolgången för en 16-årig son. Formellt handlar det om ansökningar enligt socialtjänstlagen och LSS för sonen samt bristande stöd till familjen.

Trots upprepade påstötningar hos både socialtjänsten och skolan har tillräcklig hjälp inte getts. Elevens skolgång har inte fungerat, vilket inneburit att föräldern inte kunnat förvärvsarbeta utan istället fått ta hand om sonen.

Endast de helger sonen vistats på korttidsboende har förvärvsarbete varit möjligt. Parallellt har skolgången blivit undermålig och situationen ohållbar, enligt föräldern. Som en följd av detta har sonen kommit i kontakt med droger.

Vård- och omsorgsnämnden anser emellertid att det inte finns tillräckligt skäl för att bevilja boende utom hemmet, anser nämnden. Samtidigt medger nämnden att skolsituationen inte varit tillfredsställande för eleven, som har diagnosen ADHD.

Socialstyrelsen riktar dock kritik mot vård- och omsorgsnämnden. Man anser det vara helt oacceptabelt att en förälder som har ett barn med funktionshinder, inte har möjlighet att förvärvsarbeta eller studera på grund av bristande stöd från socialtjänsten.

Nämnden förtjänar därför kritik för att de inte till fullo tillgodosett behovet av stöd utanför skoltid, skriver Socialstyrelsen. Sådant stöd kan ges antingen enligt LSS eller Socialtjänstlagen.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.