Nyheter

Kommunen betalar mer till Näringsliv Ulricehamn

Ulricehamns kommun betalar mer pengar till Näringsliv Ulricehamn AB, Nuab, än vad uppdragsavtalet anger.
Nyheter • Publicerad 3 mars 2010

Enligt uppdragsavtalet betalar kommunen 3,5 miljoner kronor om året till Nuab för att bolaget ska sköta turism, företagsservice och landsbygdsfrågor.

Men någon detaljerad redovisning av hur pengarna används tillbaka till kommunen sker inte.

– Det hade naturligtvis varit önskvärt, säger kommunens ekonomichef Olof Olsson.

Varför?

– Självklart är det önskvärt med en redovisning tillbaka till ägarna över hur de pengar som tillförs används. Samtidigt kan det vara svårare att mäta mjuka värden som det här ofta handlar om.

Inom kommunens egen organisation sker återrapportering av ekonomin var fjärde månad. Även de helägda kommunala bolagen omfattas av denna rapportering.

– Det är inte otänkbart att även Nuab kan knytas till denna återrapportering, säger Olof Olsson.

– Så skedde tidigare innan Nuab bildades. Från gamla turistbyrån kom en sådan redovisning.

Inför 2009 höjde kommunen sitt tillskott till bolaget till fyra miljoner per år.

På motsvarande sätt har hittills två miljoner kronor betalats ut för första halvåret 2010.

Vid kommunens ekonomienhet blir man först förvånad över uppgiften. En kontroll visar emellertid att ytterligare pengar har tillförts bolaget. I kommunstyrelsens internbudget för 2009 finns det under punkten ”specifikation för ramförändringar mot 2008” en utökning av en post som gäller landsbygdsprogram med 500 000 kronor. Det handlar alltså om en ny uppgift till Nuab som kommunen betalar för.

– Förklaringen verkar vara att ytterligare uppdrag har givits till Nuab. I vilket fall som helst borde fakturering och redovisning ha varit tydligare, säger Olof Olsson.

Större delen av den aktuella summan (500 000) har under 2009 betalats ut till vissa utvecklingsgrupper i kommunen för så kallade kostnadskrävande projekt.

I ett annat beslut i mars gav kommunstyrelsen i uppdrag åt Nuab, att tillsammans med landsbygdsutvecklingsgrupperna skapa ett regelverk för grupperna att söka bidrag hos Nuab för kostnadskrävande projekt. Eftersom landsbygdsutveckling förts över till Nuab blir det bolaget som får denna uppgift.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.