Nyheter

Kommunchefenslutar vid årsskiftet

Efter 17 år som kommunchef lämnar Karl-Erik Claesson kommunen vid årsskiftet för att gå i pension.
Nyheter • Publicerad 6 maj 2014
Kommunchef Karl-Erik Claesson lämnar uppdraget som kommunchef vid årsskiftet.ARKIVFOTO: CHRISTER SELDEVALL
Kommunchef Karl-Erik Claesson lämnar uppdraget som kommunchef vid årsskiftet.ARKIVFOTO: CHRISTER SELDEVALLFoto: Christer Seldevall

Han lämnade beskedet under måndagen inför kommunstyrelsen, som just denna dag hade sammanträde. Men dessförinnan har han diskuterat sina planer med ledningen för kommunstyrelsen, det så kallade presidiet.

– Det har inte varit något enkelt beslut. Men efter flera överväganden har jag kommit fram till att det är naturligt att lämna över till en efterträdare vid den nya mandatperiodens början, säger Karl-Erik Claesson.

Det är därför han ger beskedet redan nu, så att rekryteringsprocessen av en ersättare kan genomföras på ett bra sätt.

Karl-Erik Claessons, som blir 63 år i höst, inledde sin tjänstgöring i Ulricehamns kommun 1991 som personalchef. Han tillträdde som kommunchef 1998. Ett uppdrag som han haft sedan dess och alltså fortfarande har.

Under en period för några år sedan delade han ledarskapet med ytterligare en kommunchef i kommunen.

Då han nu slutar vid årsskiftet har han varit anställd i kommunen i totalt 24 år. Han beskriver perioden som en oerhört spännande tid.

– Särskilt under senare år har vi sett en väldig utveckling och tillväxt. Jag tänker på bostadsbyggandet, befolkningstillväxt, beskedet och igångsättningen av en ny motorväg samt den nya idrottsanläggningen Lassalyckan, som blev en direkt konsekvens av motorvägen.

Vad är det för en kommun som du lämnar vid årsskiftet?

– Inte enkelt att sammanfatta i några få meningar. Men jag ser att det är en kommun som är i en spännande utvecklingsfas. Min uppfattning är att det finns fortsatt goda utvecklingsmöjligheter.

– Samtidigt står vi in för utmaningar också fortsättningsvis. Inte minst inom områden som skola, vård och omsorg.

En rekryteringsprocess kommer att påbörjas snarast.

Enligt anställningsavtalet har kommunchefen en möjlighet att avgå med särskilt avtalspension, beslutad av kommunstyrelsen. Enligt den kan kommunchefen avgå tidigast 1 november 2014. En möjlighet som Karl-Erik Claesson nu alltså utnyttjar.

Avtalspensionen innebär en utbetalning varje månad med 74 procent av lönen till och med månaden före 65 år fyllda. Med en månadslön på 69 000 kronor (i 2013 års löneläge) innebär det att Karl-Erik Claesson får 51 060 kronor i månaden fram till det han fyller 65 år.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.