Annons
Nyheter
Trots hård kritik mot den nya förvaltningsorganisationen har kommunalrådet Lars Holmin (M) fortsatt förtroende för kommunchef Karl-Erik Claesson.
Nyheter • Publicerad 31 januari 2014

I den utvärdering av kommunens förvaltning som presenterades för knappt två veckor sedan, riktades hård kritik mot såväl högsta ledningen som mot hur servicen till kommuninvånarna har påverkats.

Nästan ingen av de tillfrågade kommunanställda tyckte att den ändrade organisationen har lett till bättre service för kommuninvånarna. Snarare anses servicen ha försämrats.

Annons

Kommunchef Karl-Erik Claesson (högste chef för förvaltningen) kommenterade resultatet i UT med han hade önskat och hoppats att resultatet skulle ha varit bättre.

Men något skäl att rikta kritik mot Karl-Erik Claesson med anledningen av resultatet av utvärderingen finns det inte, anser kommunstyrelsens ordförande Lars Holmin (M).

– Nej, min uppfattning är att han gör ett väldigt bra jobb som kommunchef, säger Lars Holmin.

Trots den hårda kritik som framkommer i utvärderingen?

– Ja. Visst har han har det yttersta ansvaret. Men om man tittar på äldreomsorgen och vad som sägs om den i konsultrapporten, så måste man som högste chef kunna lita på de signaler man får till sig.

Äldreomsorgschefen fick lämna sitt uppdrag nästa omedelbart efter en kritisk rapport om verksamheten. Men efter kritiska slutsatser i en utvärdering av hela förvaltningen, så låter ni högste chefen sitta kvar?

– Arbetet har inte lyckats fullt ut. Men jag har fullt förtroende för Karl-Erik Claesson som kommunchef. Även om han har det yttersta ansvaret, så går det inte att jämföra med exempelvis en vd inom det privata näringslivet. Här i kommunen finns en inställning sedan lång tid tillbaka att ”en gång anställd, alltid anställd”. Vi drar oss för att säga upp folk, säger Lars Holmin.

I konsultrapporten om äldreomsorgen talas det om en mångårig uppbyggd kultur, som sägs vara viktig orsak till den bristande budgetuppföljningen. Enligt rapporten ligger ansvaret för detta på flera nivåer i ledningen.

Mot den bakgrunden, vilket ansvaret för att förvaltningen fungerar, ligger på kommunchefen?

– Det yttersta ansvaret ligger på honom. Men samtidigt måste han kunna lita på de signaler han får till sig, säger Lars Holmin.

Annons

– Dessutom har förändringar redan skett på kommunchefnivån. Den andra av de tidigare två kommuncheferna slutade förra året. Och hon var dessförinnan chef med ansvar för bland annat äldreomsorgen.

Den 20 januari kom en rapport efter att förvaltningsorganisationen i Ulricehamns kommun hade utvärderats.

Av rapporten, som bygger på intervjuer och enkäter med anställda och chefer i kommunen, framkommer kritik mot hur förvaltningen nu fungerar.

En slutsats värd att nämnas är att servicen för kommuninvånarna inte blivit bättre. Drygt 30 procent av de som svarat menar att den snarare har försämrats.

På frågan ”Hur anser du att den nya förvaltningsorganisationen påverkat ledning och styrning av den del av förvaltningen där du är verksam?” svarar endast sju procent (av cirka 700 svarande) ”bättre” eller ”stor förbättring”.

På frågan ”Hur anser du att den nya förvaltningsorganisationen påverkat effektiviteten där du är verksam?” svarar drygt sex procent ”bättre” eller ”stor förbättring”.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons